SKUPINA DALIBORA RUBINA

Glumili da su iz Ministarstva financija i uzeli 420.000 kn

03.08.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Dalibor Rubin (1965), vlasnik zagrebačke tvrtke ZUM distribucija, vođa je kriminalne skupine protiv koje je podignuta optužnica zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela krivotvorenja isprava i prijevare

Rubin je organizirao zagrebačko-zadarsku ekipu koja je od svibnja 2011. do kraja siječnja ove godine glumeći predstavnike Ministarstva financija i rada i posrednike prema fondovima Europske unije oštetila poduzetnike koji su željeli ishoditi kredite za svoje projekte za ukupno 420 tisuća kuna.

Osim Rubina, u zločinu su sudjelovali Darko Kljajić (1965), Đuro Trbović (1965), Petar Božić (1964) i Azemina Mraović (1959) koja je vrbovala žrtve na zadarskom području.

Posao je bio isplaniran do detalja. Lažni su posrednici u lažnoj agenciji izdavali lažne dokumente, da bi potom na ime nastalih troškova od poduzetnika tražili novčane iznose koji su ovi uplaćivali na račune prevaranata.

Za realizaciju plana koristili u Rubinovu agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite te da su agenciji obvezni podmiriti samo tekuće troškove, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.

Nasamareni poduzetnici čak su potpisivali lažne ugovore ovjerene krivotvorenim pečatom Ministarstva financija i lažnim potpisom u kojima je stajalo da su im traženi krediti odobreni.

Na pritužbe poduzetnika da do isplate kredita nije došlo odgovarali su da je razlog blokada tvrtke te su ih uvjeravali da će ih ubuduće zastupati nova tvrtka.

Skupina je uhićena početkom veljače, a nakon istrage koja je trajala pola godine konačno je podignuta i optužnica. Inače, Rubinova tvrtka ZUM distribucija nalazi se i na listi poreznih dužnika koji je objavila Porezna uprava. Dug se zaustavio na 3.383.990,87 kuna.