OBRAT U STAVU

Glogoški vs. Glogoški: Ministarstvo branitelja (ne) treba ukinuti

Bionic
Reading

Podržavamo ukidanje Ministarstva branitelja kao zasebnog te pripajanje Ministarstvu obrane, odnosno nekom drugom ministarstvu, kazao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 - postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, pred petstotinjak branitelja koji su se okupili u Varaždinu prošle godine. Podsjetile su na to danas Varaždinske vijesti nakon što je Glogoški jučer kazao kako je stajalište jasno da Ministarstvo branitelja treba opstati

'Moramo vratiti sve obaveze države prema braniteljima koje će biti sastavljene u jednom Zakonu na ustavnoj razini. Podržavamo i ukidanje Ministarstva branitelja kao zasebnog te pripajanje nekom drugom ministarstvu, Ministarstvu obrane', tako je zborio Glogoški, kojemu ovo nije prvi put da drastično promijeni mišljenje, a na najnoviji prevrat podsjetile su Varaždinske vijesti.

Godinu dana kasnije Glogoški tvrdi da je stajalište jasno da Ministarstvo treba opstati i na jučerašnjoj je konferenciji za medije više udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata predložio razgovor s onima koji se zalažu da se ukine to ministarstvo: 'Želimo razgovarati kako bismo ih upoznali s problemima s kojima se susreće braniteljska populacija i vjerujemo da će, kad budu imali potpunu informaciju, imati sasvim drugo mišljenje'.

Otkud uopće ideja o spajanju ministarstava?

Podsjetimo, mogućnost spajanja ministarstava branitelja i obrane u javnost je lansirao, možda kao probni balon za najavljenu moguću nedoređenu reorganizaciju ministarstva, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, inače član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. Naime, on je za HTV izjavio da se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja 'višak' s obzirom na to da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

Međutim, ministar obrane Josip Buljević nakon jučerašnje sjednice Vlade novinarima je rekao da je on osobno protiv spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te dodao da se 'niti jedan ozbiljan razgovor u tom smjeru nije vodio'.

Uoči Vlade na tu su temu novinarima govorili i ministri pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je kazao da 'Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja', a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naglasio da o tome ništa ne zna te da bi tu temu trebalo ozbiljnije razmotriti.

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić poručila je pak da se o eventualnim promjenama s Ministarstvom branitelja treba povesti javnu raspravu.

Stiže novi ministar branitelja (opet) iz redova HDZ-a

U međuvremenu prošla su već tri tjedna otkako je Mijo Crnoja morao podnijeti ostavku, a Vlada Saboru još uvijek nije predložila kandidata za novog ministra.

Gostujući jutros u Studiju 4, članovi saborskog Odbora za ratne veterane HDZ-ov Željko Dilber i Mostov Miro Bulj kazali su da neće biti ukidanja Ministarstva branitelja. 

'Ime novog ministra znat će se sljedeći tjedan, a doći će iz redova HDZ-a', rekao je Dilber i kazao da se u Vijeću za suradnju nikada nije niti načelo temu o ukidanju,a Bulj je poručio da će se zauzimati za to da se rad Ministarstva branitelja u što većoj mjeri decentralizira.