NEPODOBAN ILI LIJEN

Globus dao otkaz novinaru Hrvoju Appeltu

25.03.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Poznati istraživački novinar Globusa Hrvoje Appelt dobio je otkaz jer je njegov urednik Nenad Polimac zaključio da je lijen, da nije dolazio redovito na posao i nije predlagao upotrebljive teme za tekstove. Od izvora iz izdavačke kuće Europapress Holding doznajemo pak da je Appeltu otkazana suradnja jer je previše istraživao nepoćudne teme

'Poštom sam dobio izjavu o jednostranom raskidu ugovora o suradnji. No kako je u tijeku mirno rješavanje spora, nisam u mogućnosti komentirati novonastalu situaciju sve dok se ne utvrdi hoće li se ugovor doista raskinuti ili ću tekstove koje sam pripremao zadnja tri tjedna morati objaviti negdje drugdje', kratko nam je objasnio Hrvoje Appelt.

U slučaju da se ne uspije dogovoriti s poslodavcem uslijedit će tužba protiv izdavača. Prema izvorima tportala, Appelt bi mogao tužiti EPH zbog diskreditiranja, mobbinga, narušavanja ugleda i časti te provođenja cenzure u trenutno najutjecajnijem tjedniku, ali i drugim izdanjima. Stoga bi se, ističu, Polimčeva izjava da bi Appeltovu političku nepodobnost platio suhim zlatom mogla i obistiniti.

Prema neslužbenim informacijama, Appelt je postao nepoželjan u redakciji jer je predlagao zabranjene teme kao što su: kamo je nestalo šest milijuna dolara iz Brodosplita, tko je i na koji način dodijelio stipendije za školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama kćeri premijera Ive Sanadera Petri i njezinom dečku Andreju Dojkiću. Navodno je za tu školarinu bilo puno zaslužnijih studenata Dramske akademije u Splitu.

Priča o raskidu ugovora između poslodavca i novinara počele su prije šest godina, nakon što je Appelt počeo otkrivati Bandićeve afere. Ponovno bi se aktualizirala s otkrićem nove afere, kao što su sukobi interesa dužnosnika svih stranaka, zatim utaja poreza Miomira Žužula, koju glavni državni odvjetnik Mladen Bajić još nije procesuirao. Appeltu se prijetilo otkazom i kad je došao do bankovnih izvadaka koji dokazuju da je Sanaderova vlada HDZ-ovim donatorima zauzvrat činila protuzakonite usluge (afera Liburnija), a bio je na ledu i kad je otkrio aferu Imostroj, nakon koje je ministar vanjskih poslova Žužul morao odstupiti s dužnosti.

Appelt trenutno istražuje neke intrigantne teme, o čijim će rezultatima, ako EPH ustraje na otkazu, javnost izvijestiti preko konferencija za novinare s lokacija koje su bitne za te teme. Iz novinarskih krugova EPH-a doznajemo da na taj način želi testirati kako javnost doživljava njegov istraživački rad, za koji je glavni urednik Globusa istaknuo da je neupotrebljiv.