U OBLAKU

Glide OS - veteran oblaka čeka bolje vrijeme

19.04.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Dobra strana cloud servisa je njihova raznolikost i dostupnost, a danas predstavljamo virtualni desktop koji možda ne zaslužuje najviše ocjene za tehničku izvedbu, ali od nas dobiva čistu peticu za ideju i zalaganje

Nakon on-line pohrana, najpopularniji oblik u kojem se cloud computing prikazuje običnim smrtnicima su različiti virtualni strojevi. Prošli tjedan obradili smo Spoon, servis za integraciju aplikacija u oblaku na Windows desktop, a sljedeći primjer pristupačnog, razumljivog i jednostavno upotrebljivog cloud servisa je Glide OS.

Čovjek iza Glide OS-a, Donald Leka, kroz svoju tvrtku Transmedia je od 2001. radio na cloud sustavima za dijeljenje multimedije na različitim platformama. Prvenstveno zamišljen kao servis za poslovne korisnike, projekt se preusmjerio na osobne korisnike i 2005. godine je predstavljen Glide.

Do danas je dogurao do izdanja 4.0 i čini nam se da se, u ovoj poplavi cloud rješenja i 'rješenja', nalazi pred svojim biti ili ne biti − ili će se profilirati kao poznato i prihvaćeno rješenje ili će potonuti u masu i zaborav. Nije da Glide već nije imao svojih prilika: prije pet godina Intel ga je planirao koristiti na svojim ultraprijenosnicima, ali je projekt negdje zapeo...

Za korištenje Glide OS-a nije vam potrebno puno - tek preglednik s podrškom za Flash i Transmedijin plug-in te besplatna prijava na servis. Ovdje je i prvi razlog da svakako iskušate Glide jer se nudi 30GB besplatne pohrane, što je respektabilan prostor u odnosu na druge servise.

Iskustvo ranog linuxa

Prijavom na Glide OS desktop doista dobivate dojam kao da vam se u browseru otvorio desktop drugog operativnog sustava, pogotovo ako ga (F11) proširite po cijelom zaslonu. Osjećaj bi se najbolje mogao opisati kao ranolinuksovski - od nedorađenog dizajna ikona do ponuđenih tema (elementi, zemlje svijeta, dječji radovi). Zanemarimo li vizualnu nedorađenost, Glide nudi sve što je potrebno za rad kroz tri osnovna pogleda: desktop, Glide HD (tvrdi disk koji je možda i suvišan s obzirom na ikonu s istim opcijama na desktopu) i portal.

Desktop nudi mogućnosti upravljanja dokumentima na GDriveu, tj. upload, download i uređivanje. Kontekstualni meni na datotekama je riješen vrlo zanimljivo: kada odaberete link go pored datoteke otvara se 'torta' s ponuđenim opcijama (npr. View, About, Edit) te ponovno linkom go klik na koju nudi sljedeći set opcija i tako u krug. Na prvi pogled malo neobično, no vrlo intuitivno te ubrzo uviđate kako na prvi pogled nezgrapno sučelje skriva vrlo upotrebljiv GUI. Nije zanemarivo i što se sve događa vrlo brzo pa na trenutke zaboravljate da ste u cloudu i da se sve događa samo u browseru vašeg računala.

E-mail i kalendar klijent su prilično bazični, aplikacija za pisanje je korektna jednako kao i ona za obradu grafike ili za izradu prezentacija. Pozitivna iznenađenja novim korisnicima će svakako biti Engage, bloging klijent koji je već sad prilično solidan, a budući da je još uvijek označen inačicom 3.0, uskoro očekujemo i poboljšanja, kao i dostupnost u mobilnom izdanju na kojem desktop ikona vodi tek od ispričavajućeg 'Coming soon'.

Opširnije od Google servisa

Opcija Meeting otvara sučelje za video konferenciju koja sigurno nije WebEx, ali radi od prve i ima sve osnovne funkcionalnosti. Simpatično je što se stream s web kamere integrira s whiteboardom (ovdje bi bilo točnije blackboardom) pa s alatom za crtanje možete na vlastitu facu docrtati brkove ili što već želite.

Postoji i mogućnost izrade vlastitih web stranica, izrade vlastitog profila i upravljanja multimedijalnim sadržajima, tu je i iGooglasti portal, zapravo tu je sve što treba možda i opširnije nego što nude Google Appsi ili Microsoft Live. Kada bi Glide bio dorađeniji, bio bi im ozbiljan konkurent, ovako ostaje dojam da su zagrizli preveliki komad s kojim se teško nose.

Ne vjerujemo da će vam Glide OS postati ozbiljna zamjena za bilo koju funkcionalnost koju već koristite na cloud servisima, ali onih 30GB spomenutih na početku su dovoljan razlog da se prijavite i poigrate s Glideom, s računala ili mobilnog uređaja. Neće vam biti žao.