u iščekivanju nove 2020.

Glazbenici pariške Opera Bastille prekinuli štrajk koncertom na otvorenom

31.12.2019 u 19:48

Bionic
Reading

Orkestar pariške Opera Bastille štrajka već gotovo mjesec dana no u utorak u iščekivanju Nove godine gudači su održali koncert na stubištu svoje kazališne kuće kako bi skrenuli pozornost na svoj položaj koji će se pogoršati planiranom mirovinskom reformom

Ispod natpisa "Pariška opera u štrajku" gudački su odsvirali niz popularnih klasičnih stavaka, među njima i izvatke iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva.

Nacionalni štrajk protiv planirane mirovinske reforme od koje vlada predsjednika Emmanuela Macrona ne želi odustati teško je poremetila javni prijevoz i obrazovni sustav te pokvarila blagdane mnogim Francuzima.

Christophe Grindel, sindikalni povjerenik operne kuće, objasnio je svrhu koncerta na otvorenome "To nam je prigoda da unesemo malo pozitivnog duha, da pružimo ljudima uvid u naš rad i konačno da sviramo".

"Doista smo nesretni što štrajkamo gotovo mjesec dana te smo morali otkazati 45 predstava", kazao je Grindel.

Smatra da je krajnji trenutak da vlada sjedne sa sindikatima za pregovarački stol.

  • +6
Glazbenici pariške Opera Bastille prekinuli štrajk koncertom na otvorenom Izvor: EPA / Autor: Christophe Petit Tesson

Zbog štrajka otkazane su i predstave poput baleta Raymonda i opere Lear, nastale po kazališnom djelu Kralj Lear Williama Shakespearea.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi vrlo složen mirovinski sustav sastavljen od 42 različita modela zamijeniti jedinstvenim bodovni mehanizmom koji bi prema tumačenju vlade bio pošten i financijski održiv.

Sindikati smatraju da će reforma teško pogoditi umirovljenike.

Balerine su prošli tjedan otplesale nekoliko scena iz Labuđeg jezera ispred zgrade Pariške opere prosvjedujući protiv reforme koja predviđa ukidanje njihova beneficiranog staža.