ivo ivić

Glavni splitski infektolog: 'Ide nabolje, pritisak je manji'

14.09.2020 u 13:41

Bionic
Reading

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, dr. Ivo Ivić, koji je prethodnih tjedana oštro istupao u javnosti i zbog pogoršanja epidemiološke slike zazivao kažnjavanje neodgovornih građana, u utorak je izjavio da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija 'lagano smiruje'

Tijekom vikenda broj hospitaliziranih osoba smanjio se sa 74 na 62, dakle broj otpusta s bolničkog liječenja i dalje je veći od broja prijema na liječenje, a primjećujemo i manji pritisak na našu ambulantu', rekao je Ivić u izjavi za medije.

U protekla 24 sata u splitskoj bolnici umrla su dva pacijenta: 85-godišnjak je doveden u vrlo teškom stanju, a 70-godišnjak se nalazio na respiratoru.

'Trenutno se na intenzivnom liječenju nalazi pet osoba, od kojih je troje i na respiratoru. Prosječna dob svih pacijenata je 67 godina', izvijestio je glavni splitski infektolog.

Ivić smatra da su protuepidemijske mjere i preporuke dale rezultata i da se, premda nije drastičan, pad ipak osjeća, pa se zdravstvenom sustavu omogućava da dobro funkcionira i ne bude prenapregnut.

  • +5
Veliki redovi za testiranje na koronavirus ispred Križina u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Apeliram na građane da i dalje izbjegavaju veća okupljanja, drže distancu i koriste maske. Potpuna je iluzija da ćemo potpuno zaustaviti epidemiju, to se vidi i na svjetskom nivou, ali možemo smanjiti intenzitet širenja zaraze kako bismo kvalitetno zbrinuli sve one kojima treba zdravstvena skrb - bilo da boluju od Covida-19, bilo da imaju neku drugu bolest', smatra dr. Ivić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 165 obrađenih testova u protekla 24 sata utvrđeno je 11 novooboljelih osoba - iz Splita 4, Hrvaca 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sinja 1, Trogira 1 i Solina 2 osobe. Tijekom ponedjeljka ujutro pred bolnicom na Križinama formirao se red od nekoliko stotina građana koji su čekali na testiranje, a brisovi su se počeli uzimati i u Sinju.