dobrica rončević

Glavni riječki epidemiolog upozorava: Ako se ovaj trend nastavi, za 10-ak dana će se početi puniti bolnice

16.09.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Prvi puta nakon dužeg vremena u Primorsko-goranskoj županiji dnevni broj novozaraženih prešao je preko stotinu. Ako se uzlazni trend nastavi, kroz desetak dana to će se odraziti i na broj hospitaliziranih, predviđa glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević

'Bolnički kapaciteti za COVID-19 su pripremljeni, ali se ne aktiviraju jer smanjuju kapacitete za ostale djelatnosti u KBC-u Rijeka i zato nas treba zabrinuti ako broj nastavi rasti', rekao je glavni riječki epidemiolog za Novi list Dobrica Rončević.

Ističe kako je rast broja zaraženih posljedica širenja virusa tijekom ljetne sezone te da se on sada proširio i unutar radnih kolektiva, škola i obitelji.

U školama na riječkom području dva su razreda u samoizolaciji i to zato što se nije uspjelo odrediti koji su učenici bili izloženi virusu, a koji nisu.

'U dogovoru sa školama i službama školske medicine i epidemiologije postigli smo dogovor da ćemo svaki puta pokušati osigurati siguran okoliš i izdvojiti samo one koji su bili u duljem intenzivnom kontaktu sa zaraženim učenikom kako bi se što dulje nastava održavala u školama, rekao je Rončević, koji poziva na cijepljenje djece starije od 12 godina koja su u školama i na sportskim aktivnostima posebno izložena COVID-u.

Rončević dodaje kako se zna da oni lakše prolaze, ali doprinose širenju epidemije. 

'Imamo puno ljudi koji nisu zaštićeni jer nisu preboljeli niti su cijepljeni, tako da imamo veći bazen onih koji se mogu zaraziti i teže oboljeti', podsjeća.

Loše je, kaže, što je cijepljeno samo 55 posto nastavnika jer bi upravo njihova poruka motivirala na cijepljenje djece i mladih. Zasad među mladima koji su se cijepili prednjače oni koji su se sami odlučili na cijepljenje te oni koji se bave sportom jer ih je na to natjerala obveza COVID-potvrda na natjecanjima.