Franjo Filipović

Glavni policijski pregovarač otkrio što je presudno u njegovom poslu, koliko su trajali najkraći, a koliko najduži pregovori

05.03.2021 u 18:57

Bionic
Reading

U Sisku je uhićen muškarac koji je nešto iza podneva ušao u tamošnju strukovnu školu tvrdeći da ima bombu, a tražio je župana koji je u jednoj od učionica nakon potresa smjestio ured. Muškarac se predao nakon što je policija na pregovore dovela i njegove prijatelje.

U RTL-u Danas gost bio je voditelj pregovarača Franjo Filipović koji je govorio o akciji u Sisku, ali i u Zagrebu.

"Danas u Zagrebu smo imali kriznu situaciju. Došli smo na mjesto događaja, krenuli smo raditi preko mobitela, odgovora nije bilo. Pa smo krenuli na ulazna vrata. Zbog samih napisa opasnog karaktera, da ima bombu u stanu, krenulo se u realizaciju postupka. Pozvalo se osobu, nije bilo odgovora i onda se krenulo u akciju", kazao je Filipović.

"U Sisku smo imalio situaciju u kojoj je osoba prijetila ručnom bombom. Policijski službenik je počeo razgovor, onda su išli pregovarači", rekao je. Dodao je da se dosta često traži da dođu prijatelji.

"Mi moramo biti sigurni da je svatko koga uvodimo u pregovaranje bude u dobrim odnosima s počiniteljem", kaže. Na pitanje što je presudno u ovom poslu, odgovara:

  • +21
Muškarac prijetio bombom u Strukovnoj školi u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

"Možda je najčešće presudno životno iskustvo. Ako ne postoji empatija, onda se ne može ni raditi ovaj posao. Mi smo uvijek spremni za postupanja", kazao je Filipović. A na pitanje koliko su trajali najkraći, a koliko najduži pregovori, Filipović kaže:

"Dvije minute najkraći pregovori, a 52 sata najduži pregovori", rekao je.