BIVŠI ŠEF STRANKE

Glavni odbor SDP-a potvrdio Milanovića za predsjedničkog kandidata

06.07.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a u subotu je dao potporu predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića, sa 70 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim' glasom

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić novinarima je obrazložio da formulacija kojom daju 'potporu kandidaturi' omogućuje Milanoviću da dobije podršku i od drugih stranaka. Dodao je da Milanović jest kandidat SDP-a, a hoće li biti kandidat još neke stranke, to mora dogovoriti s drugim strankama.

Fabijanić nije znao reći s kolikim će financijskim iznosom podržati Milanovićevu predsjedničku kampanju, napomenuvši da će se to znati onog trenutka kada počne izborni postupak i počnu prikupljati donacije za kampanju.

Osim financija, Milanović u predsjedničkoj utrci može računati na svu moguću SDP-ovu stranačku logistiku, kazao je.

Na pitanje jesu li raspravljali o programskim točkama koje će u predsjedničkoj kampanji zastupati Milanović, Fabijanić je rekao da će o tome tek raspravljati.

Upitan zna li Glavni odbor SDP-a što je uopće podržao, s obzirom da još uvijek nema Milanovićeva programa, Fabijanić je odgovorio - „zato za sada ima samo našu podršku“.

Na primjedbu da je Milanović svoju kandidaturu istaknuo, uz obrazloženje, kako bi mu izjašnjavanje da je ljevica bila štetna, Fabijanić je uzvratio kako ne ulazi u Milanovićeve ocjene.

„Ja znam što je Glavni odbor odlučio, a odlučio je da će ga podržati“, rekao je Fabijaniš, dodavši da 'izjava Zorana Milanović ima jako puno'.

S obzirom na novinarima nejasne i povremeno kontradiktorne Fabijanićeve izjave, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kasnije je preko Službe za odnose s javnošću novinarima nedvosmisleno poručio da je „Milanović predsjednički kandidat SDP-a“.

Fabijanić se ubraja među one u SDP-u koji su veliki kritičari Zorana Milanovića, kao i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji danas na sjednicu nije došao.

  • +8
Sjednica glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prije sjednice Glavnog odbora SDP-a nagađalo se o nezadovoljstvu dijela SDP-ovaca Primorsko-goranske županije, a saborski zastupnik Željko Jovanović koji dolazi upravo otamo, novinarima je izjavio da će baš ta „županijska organizacija biti prevaga koja će Zoranu Milanoviću na izborima donijeti pobjedu“.

Tvrdi također da je Komadina na kraćem godišnjem i da njegov nedolazak na sjednicu nije bunt prema Milanovićevoj kandidaturi. Jovanović je dodao i da mu je Komadina nedavno rekao kako nema ništa protiv Milanovićeve kandidature.  Upitan je li razgovarao s Fabijanićem, Jovanović je odgovorio  „da netko ima ograde, ali SDP će donijeti jasnu odluku koja treba vratiti dignitet predsjedniku RH“. 

„Nama ne trebaju cheerleadersice, spikerice, pjevači lakih nota. Nama treba odgovoran čovjek koji razumije diplomaciju i što je funkcija predsjednika i koji će svojim karakterom osigurati i vratiti dignitet funkciji koja ona zaslužuje“, istaknuo je Jovanović, kojemu je žao što Milanović nije došao na sjednicu Glavnog odbora.

Jovanović vjeruje u pobjedu Milanovića na predsjedničkim i SDP-a na parlamentarnim izborima.