andrija mikulić

Glavni državni inspektor očekuje kraća čekanja na graničnim prijelazima, HAK bez komentara

14.03.2020 u 20:59

Bionic
Reading

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić očekuje kako bi se od subote navečer trebala drastično smanjiti čekanja na granicama, za koje putnici kažu da traju i više od jednog dana dok u HAK-u tvrde tek nekoliko sati. Hrvatski auto klub (HAK) izvješćuje o čekanjima na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima u trajanju od sat i pol do šest sati, dok hrvatski mediji u izravnim javljanjima s graničnih prijelaza prenose tvrdnje nekih putnika da na granici stoje i više od 25 sati.

"Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Molimo korisnike za strpljenje", navodi se u popodnevnom izvješću HAK-a koji u nastavku nabraja kako su na prijelazu Macelj "višesatna čekanja", na Bregani sat do sat i pol, na prijelazu Trnovec četiri sata i na prijelazu u Murskom Središću šest sati.

Vozač kamiona koji stoji na Bregani za N1 međutim kaže da čeka više od 25 sati te da je dobio samo vodu i slane štapiće. Nešto kraće na granici je 'zapela' i putnica koja kaže da je njezin autobus na granicu stigao jutros u 5.30 sati te tvrdi da do večeras ni jedan autobus nije prošao. Neki od putnika tvrde i da im se obratila policija i djelatnici Crvenog križa ali nitko iz zdravstvenih službi.

Dežurni službenik u HAK-u nije Hini želio komentirati raskorak u podacima, rekavši da se za to treba obratiti glasnogovorniku do kojeg se, međutim tijekom večeri, nije moglo doći.

Ni glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić nije željela komentirati HAK-ova izvješća ali je pojašnjavala kako do čekanja dolazi zbog pregleda hrvatskih i stranih državljana koji dolaze iz zemalja u kojima je rizik od nošenja virusa veliki. Pregled uključuje izdavanje opsežnog rješenja o samoizolaciji kojeg popunjava sanitarni inspektor, kazala je.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu poslijepodne da će se čekanje na granici smanjit tako što će granični službenici samo skenirati putovnice putnika i uzeti njihove kontakt podatke, a policija će na temelju te baze nadzirati pridržavanje izolacije i u protivnom izdavati prekršajne kazne.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV večeras je rekao da "inspekcije daju maksimum" naglasivši kako 110 sanitarnih graničnih inspektora radi non-stop na graničnim prijelazima i izdali su više od 11 tisuća rješenja.

Samo danas do 15 sati napisano je je više od tisuću rješenja, rekao je Mikulić dodavši kako će se procedure pojednostaviti pa time i čekanja smanjiti.

Od večeras će sanitarni inspektori, kojih će na svakom prijelazu biti najmanje jedan ili dvoje, pisati samo one slučajeve koji moraju u karantenu, pojasnio je Mikulić.