'MOŽEMO SE DOGOVORITI'

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva susjedi srušila zid kuće na Pagu

20.10.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Starici Šimici Peranić (81) susjedi su srušili vanjski zid stare kamene kućice u Staroj Novalji na Pagu, ostavivši unutrašnjost i namještaj izložene prirodnim utjecajima, a vlasnica parcele po čijem je nalogu zid srušen zove se Nikolina Nežić i glavna je tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, javlja Novi list u petak

Nećak Šimice Peranić, Krešimir Peranić, kaže kako je ostao šokiran kada je od susjeda iz Stare Novalje dobio informaciju da netko ruši zid kuće, piše Novi list. On živi u Rijeci, a nakon što su mu poslali fotografije rušenja kontaktirao je vlasnicu parcele s koje je zid rušen.

'U tom trenutku znao sam samo da se zove Nina, i da je ona investitor radova. Potvrdila mi je da je investitor, ali je rekla da na našoj kući ne rade ništa. Kada sam joj poslao fotografije srušenog zida, promijenila je priču, ustvrdivši kako 'samo skida zid koji je opasan i koji joj smeta', kao i da 'ne brinem, jer će izgraditi novi zid'', ispričao je Peranić, koji je u nevjerici pozvao policiju u Novalji da izađe na teren.

Na njegovo traženje da se zaustave radovi Nežić se, tvrdi, u potpunosti oglušila, a već istog dana nastavljeno je rušenje zida. Tog dana Peranić i Nežić nastavili su komunikaciju, a nećak iz Rijeke predvečer je opet zvao policiju. Sutradan, nakon što je razgovorao s izvođačem radova koji je predstavio kao Stipe Šapić, primio je SMS poruku od Nine sljedećeg sadržaja: 'Poštovani gospodine Peranić, ako ste voljni prodati svoju parcelu do mene, možemo se naći i dogovoriti'. 

'Imovina izložena kiši i vjetru, teta plače'

'Znači uništiš nekome kuću, a onda mu ponudiš otkup parcele', u nevjerici je Peranić. U Staru Novalju je s tetom, vlasnicom kuće, otputovao u ponedjeljak, 16. listopada, da se uvjere u nastalu štetu.

'Ostali smo šokirani. Cijelog zida kuće više nije bilo, a sva imovina ostala je izložena na milost i nemilost kiši i vjetru. Teta je plakala. Također, nije bilo nikakve obavijesti o izvođenju radova, kao ni tko je investitor, ni tko je izvođač', kaže Peranić, koji je nakon toga u policijskoj postaju i Novalji doznao identitet investitorice Nikoline Nežić, kao i to da je ona glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Novi list primio je odgovor od Ministarstva sedam minuta od slanja upita. Prema tom odgovoru, u utorak 17. listopada zaprimljena je Peranićeva nepotpuna telefonska prijava, 'bez adrese ili nekog drugog pobližeg podatka pomoću kojeg bi se moglo locirati navedenu gradnju'.

'Također, kad inspekcija zaprimi prijavu, postupit će s njom kao i u svakom slučaju do sad, neovisno tko je eventualni počinitelj prekršaja', stoji u odgovoru Ministarstva.  Nakon nekoliko sati, poslali su novi e-mail, navodći da je 'u međuvremenu prijava zaprimljena u područnoj jedinici građevinske inspekcije te da će građevinska inspekcija poduzeti korake u okviru zakonskih ovlasti'.

Peranić, međutim, tvrdi da nije slao nikakve nove prijave. 'U prijavi koju sam poslao točno je navedena katastarska čestica kuće, kao i svi podaci o vlasnici. Ono što u međuvremenu jesam učinio, obratio sam se medijima i Vladi Republike Hrvatske, ali nisam slao nove prijave', tvrdi Peranić.

Novi list je uspio kontaktirati i Nikolinu Nežić, koja im je rekla kako 'rješava imovinskopravne odnose te kako je kuća zapuštena i da u njoj nitko ne živi već desetljećima, te kako vlasnica kuće nije Šimica Peranić'.