koronavirus

Glavna državna odvjetnica, njen zamjenik i ravnateljica USKOK-a moraju u samoizolaciju

16.10.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Prema uputi epidemiologa glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, njen zamjenik Darko Klier i ravnateljica Uskoka Vanja Marušić će biti u samoizolaciji do 28. listopada, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Navode da su epidemiolozi takvu odluku donijeli "nakon epidemiološkog izvida vezano za prisutnost troje državnodvjetničkih dužnosnika i raspored sjedenja u dvorani u Hrvatskom saboru u kojoj je održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost".

Iz Sabora su u petak ujutro potvrdili da je član tog odbora, SDP-ov Franko Vidović pozitivan na koronavirus te da zastupnici koji su bili s njim na sjednici iz predostrožnosti u petak neće doći u Hrvatski sabor.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu je, na zatvorenoj dvosatnoj sjednici, raspravljao o koruptivnoj aferi Janaf i curenju informacija, a na sjednici je uz članove odbora te čelnike Državnog odvjetništva bio i šef SOA-e Daniel Markić, ali i dvojica policijskih čelnika za koje je MUP ranije izvijestio da ne moraju u samoizolaciju.

U DORH-u ističu da će glavna državna odvjetnica veći dio svojih poslova obavljati od kuće "koristeći sredstva elektroničke komunikacije".

Dodaju i da rad Državnog odvjetništva "ni u jednom trenutku nije i neće biti doveden u pitanje s obzirom da Zakon o državnom odvjetništvu propisuje tko ju mijenja u njenoj odsutnosti, pri čemu je potrebno znati da Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske ima prvog zamjenika i još 24-ero zamjenika.

Rad Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta također nije i neće biti doveden u pitanje", kažu u Državnom odvjetništvu.

MUP je ranije izvijestio da ravnatelj policije Nikola Milina i njegov pomoćnik Antonio Gerovac ne moraju u samoizolaciju, jer ih epidemiolozi "ne smatraju bliskim kontaktima covid pozitivne osobe".