parafraziranje račana

Glavašević: Izbore mogu izgubiti, ali obraz neću

05.06.2020 u 18:52

Bionic
Reading

Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je svoje kandidate za 6. izbornu jedinicu među kojima je, kao nezavisni, i Bojan Glavašević. Glavašević kaže, teme o kojima će govoriti u kampanji razlikovat će se od onih o kojima će govoriti druge stranke.

"Čitajući njihove programe, čak i u slučajevima gdje mogu prepoznati nešto dobro, to su vatrogasne mjere i ne daju dugoročan plan razvoja Hrvatske, kako da građanima osiguramo dobru budućnost", rekao je Glavašević na N1 televiziji i u tom kontekstu osvrnuo se na današnje priopćenje Ustavnog suda koji je izrazio jasno stajalište da je ZDS ustaški pozdrav NDH.

"U posljednjih 30 godina bilo je dosta erozije institucija, pogotovo u pet godina otkad je na vlasti HDZ s jatacima, učinili su sve da unište institucije pa je sve odjednom relativno kao krivnja korumpiranih članova, a isto je utjecajem na sudove. Nema poštivanja Ustavnog suda ni od samog sudstva, to se nije preko noći pokvarilo i to moramo hitno rješavati".

Na pitanje koliko će građani aferu s uhićenjem Josipe Rimac vezati za HDZ, a za što premijer Andrej Plenković tvrdi da se neće dogoditi, Glavašević kaže:

"On jedno govori, drugo radi, da Rimac i ekipa izbačena iz stranke nisu uhvaćeni s prstima u pekmezu, vjerojatno bi se postavio kao prema Gabrijeli Žalac ili Tomislavu Tolušiću koji će možda ponovno dobiti mjesta na listama HDZ-a. Kod njih korupcija nije iznimka, već uvjet da te uopće prime u stranku. Nema tu promjene".

Premijer Plenković slučaj Agrokora često ističe kao jedan od uspjeha svoje Vlade, Glavašević se s time ne slaže.

'Ništa oko toga nije uspjeh, ta cijela priča je Hrvatsku dovela do toga da ne znamo što se dogodilo, neki su se izgleda uspjeli obogatiti, cijela stvar je mutna, stvorila je politički problem koji ćemo jako dugo rješavati i pokazat će se da sve ceste vode do Andreja Plenkovića', rekao je Glavašević.

Što se konkurenata u 6. izbornoj jedinici tiče, Glavašević se posebno osvrnuo na HDZ-ovog ministara unutarnjih poslova.

'Neka Davor Božinović u Sisku objasni memorandum koji je Ćorić popisao da naftu umjesto u Sisak šalju u Mađarsku, pa možemo pričati zašto policija provodi push back, što je umiveni naziv za premlaćivanje migranta, onda ga možemo pitati zna li koliko se vlakom putuje od Siska do Zagreba, s kojim problemima se građani suočavaju. Od desnice ne očekujem baš ništa dobro', istaknuo je Glavašević.

Na kraju se osvrnuo i na to hoće li ih skupo koštati što na lijevom političkom spektru na izbore ide nekoliko velikih grupacija.

"Najbolja strategija je da se svi bave svojim programom i ne bave računicom kako će drugi, imam privilegiju raditi sa stručnim ljudima, izaći ćemo sa sjajnim prijedlozima, ljudi čistih ruku, da parafraziram jednog političara, nije mi nikakav problem izgubiti izbore ako ih trebam izgubiti, jer obraz izgubiti sigurno neću".