ZASTUPNICI NEODLUČNI

Glavašev performans u Saboru otvorio pitanje zabrane političkog djelovanja

06.02.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Nakon što se Branimir Glavaš jutros prošetao Saborom i dalje se nižu reakcije na njegov dolazak. U raspravi po saborskim kuloarima nije se moglo izbjeći ni pitanje treba li zabraniti političko djelovanje osobama koje su optužene za teška kaznena djela, za što su se neki zalagali u međustranačkoj raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva

'Niti je moguće niti je obveza da predsjednik Sabora kontrolira ulazak u Sabor slobodnih ili neslobodnih hrvatskih građana, to rade službe u skladu s procjenom sigurnosti', komentirao je jutrošnji dolazak Branimira Glavaša u Sabor predsjednik parlamenta Josip Leko, naglasivši da u Sabor mogu ući svi hrvatski građani jer ih mogu uvesti zastupnici i klubovi, a njihova je odgovornost koga dovode.

'Što se tiče problema vezano za pravosuđe ili osobe koje su pod nadzorom pravosuđa, ja sam se već zalagao da se zakonom regulira to da osobe protiv kojih je podignuta optužnica za nečasna djela budu suspendirane od obavljanja javnih dužnosti', rekao je Leko.

Na pitanje zašto je to stalo, Leko je odgovorio: 'Pa ne znam zašto je stalo i o tome odlučuju zastupnici. To je bilo u prijedlogu i ja ne znam kako će to završiti.'

Na novinarsku opasku kako to nije uvršteno u prijedlog SDP-a koji je poslan u proceduru, predsjednik Sabora je ustvrdio kako je bilo uvršteno, no da treba pričekati. A hoće li se on založiti za tu suspenziju?

'Već sam se založio i to dva puta javno obznanio, dakle koji bi to moj utjecaj trebao biti drugačiji?', kazao je Leko.

Na opasku da nema te odredbe u službenom prijedlogu SDP-a Leko je kazao: 'Pa nemam ja službeni prijedlog. Nitko nije prorok u vlastitoj kući.'

Glavaš jutros 'popričao' sa Šeksovom slikom, Šeks komentirao: Mir i dobro

Eventualnu zabranu prokomentirao je i HDZ-ov Vladimir Šeks, s čijom je slikom u jednoj od saborskih dvorana Glavaš jutros 'popričao'.

'Mir i dobro', kratko je Šeks prokomentirao taj Glavašev potez. Na komentar novinara da je Glavaš očito želio popričati s njim Šeks je kazao: 'Imat će prigode skoro.' Imaju li oni neki dogovor za susret, zanimalo je novinare.

'Ne, nego ovisi kako će se razvijati stvari, ako dođe do obnove postupka i suđenja, a ja sam svjedočio u tom postupku, pa možda će onda biti u tom pravcu', rekao je Šeks.

Upitan o zabrani kandidiranja osobama koje su osuđene za najteža kaznena djela, Šeks ima argumente i za i protiv.

'Suspektno je sa stajališta Ustava takvo ograničavanje, ali bi se isto tako to stajalište moglo braniti osobama koje su pod optužbom ili onima koje su osuđene dok traje vrijeme rehabilitacije da se uskrati pravo pasivnoga glasa u izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru', rekao je Vladimir Šeks.

Na pitanje smatra li da bi to trebalo napraviti Šeks je odgovorio: 'S pravno-političkoga stajališta bilo bi korisno to napraviti. Dvojbeno je moguće li je to s ustavnoga stajališta. Bio sam na različitim raspravama koje su se odvijale u vezi izbornoga zakonodavstva te su i zastupnici SDP-a pokazivali veliku rezervu prema ustavnopravnom utemeljenju takvih stimulacija u izbornom zakonodavstvu.'

Grbin objasnio zašto se odustalo od zabrane političkog djelovanja osuđenicima

'Iako se predlagalo da se zabrani kandidiranje onima koji su kazneno gonjeni, vladajući su to odbili.

'Raspravljalo se o toj izmjeni zakona, međutim imajući u vidu odluke Ustavnog suda koje su donesene u takvim slučajevima, jasno je da odluka o zabrani kandidiranja i sudjelovanja u radu Sabora mora biti na sudu i mora biti individualno izrečena kao privremena mjera pojedinoj osobi', rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

U Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, poručio je Grbin odgovorivši na pitanje može li se jutrošnji Glavašev performans na neki način izbjeći jer je riječ o nepravomoćno osuđenoj osobi koja u Saboru daje političke izjave.

Iako cijelu priču spušta na pravosuđe, Grbin osobno smatra kako bi svatko tko se nađe u takvoj situaciji ipak trebao imati u vidu svoj slučaj.

'Mislim da bi svatko trebao imati u vidu svoje stanje i ponašati se u skladu s tim. Mislim da nije dobro za hrvatsku političku kulturu uopće da se osobe protiv kojih se vode ovakvi postupci ponašaju kao da se ništa nije dogodilo', poručio je Grbin.

Nezavisni Josip Kregar smatra kako je propušten pravi trenutak da se izmijeni izborni zakon. Smatra da bi se i naši zastupnici trebali ugledati na zapadnoeuropske zemlje, u kojima se podnosi ostavka makar suđenje nije gotovo. 'Sve drugo je izlika i to slaba', rekao je Kregar te ne zna nijedan slučaj u kojem se, kao danas Glavaš, zastupnik s nepravomoćnom presudom može tako ponašati.

'Ne, ali upravo ste me dobro pitali jer ovih dana radim tekst koji govori o političkim skandalima i našao sam podatke koje se tiču Velike Britanije, SAD-a i Japana. Naime 36 japanskih dužnosnika počinilo je samoubojstvo zbog toga što su osramoćeni pri obavljanju svoje funkcije. Nije trebala nikakva presuda nego njihova savjest. Ovdje ne apeliram na takve stvari, ali na savjest svakako da. Ljudi bi trebali imati osjećaj mjere, pristojnosti prije nego što se pozivaju na pravomoćnost presude', rekao je Josip Kregar.