MIP ZAPRIMIO ZAHTJEV SUDA

Glavaš slobodan dok mu Sabor ne ukine imunitet

08.05.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Unatoč danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Branimir Glavaš slobodan je čovjek dok saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ne odobri njegovo pritvaranje, suglasni su HDZ-ovi i SDP-ovi saborski zastupnici.

I HDZ-ovac Andrija Hebrang tumači da Branimir Glavaš ne može ići u pritvor, dok mu se ne ukine zastupnički imunitet, a to, kaže, dok ne zasjeda Sabor može učiniti MIP. Sabor takvu odluku, ako ju MIP donese, trebao potvrditi na prvoj slijedećoj sjednici, ali da to ne odgađa njezinu primjenu, smatra Hebrang.

I potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk smatra da je Glavaša nemoguće pritvoriti bez odobrenja MIP-a, a novinarima u Saboru je kazao kako je od predsjednika tog tijela Damira Sesvečana zatražio da sjednicu sazove čim u Sabor dođe sudski zahtjev za Glavaševim pritvaranjem.

MIP je u međuvremenu zaprimio zahtjev zagrebačkoga Županijskog suda da se Branimiru Glavašu ukine imunitet radi pritvora, no to se tijelo vjerojatno neće sastati do ponedjeljka.

Službenice u MIP-u novinarima su potvrdile da im je iz kabineta predsjednika Sabora proslijeđen zahtjev da se odobri Glavaševo pritvaranje. Taj zahtjev, međutim, nisu uspjele proslijediti Sesvečanu. On je ranije napustio zgradu Sabora, a telefonom ga nisu uspjele kontaktirati. Pretpostavljaju, zato, da MIP neće zasjedati do ponedjeljka, budući da im je radno vrijeme završilo.

Sesvečan je pak ranije izjavio da MIP nije u nikakvu stanju pripravnosti, a Bauk je ranije naglasio je da će SDP glasovati za ukidanje Glavaševa imuniteta, kao što je glasovao i na konstituirajućoj sjednici, kada je skidanje imuniteta za pritvor tražilo Državno odvjetništvo.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, pak, da zastupnički imunitet ne bi smio štititi Glavaša, budući da je riječ o presudi za ratni zločin.

'Ne radi se o presudi za krađu kokošiju ili pljački trafike, nego o onome za što zastupnički imunitet ne može nikoga zaštititi niti itko može imati imunitet od te vrste krimena i odgovornosti', kazao je Pupovac i dodao da se nada kako se 'od sada neće dopuštati ono što se do sada dopuštalo'.

Zastupnici danas nisu željeli komentirati presudu protiv Glavaša, a novinare je izbjegao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks