BOLJE NEGO U HRVATSKOJ

Glavaš: Pristajem na suđenje u Banja Luci

08.07.2009 u 12:04

Bionic
Reading

'Želim da mi se sudi bez političkih pritisaka i da odgovaram ako za to ima osnova', rekao je u intervjuu Blicu dodavši da nije kriv ni za likvidaciju srpskih civila 1991. u Osijeku zbog čega je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora pa je pred licem pravde pobjegao u BiH

Za srbijanski dnevnik dalje kaže da se 'kao državljanin BiH osjeća odlično' i 'polako ulazi u normalan život', ali ne odustaje od pravne bitke s hrvatskim pravosuđem i osporavanjem nepravomoćne presude. Što se tiče navodno spornog načina na koji je dobio državljanstvo susjedne države, on kaže: 'Sve polemike su neosnovane jer sam državljanstvo dobio na osnovi mjesta rođenja roditelja koji su porijeklom iz okolice Gruda. Oni su se 1949. odselili u Slavoniju, tako da sam ja po rođenju Osječanin, ali sam na osnovi njihova mjesta rođenja, sasvim legalno i zakonito, uobičajenom procedurom, dobio državljanstvo.' Opet je ponovio da iza optužbi protiv njega stoji Ivo Sanader te da je cijeli proces politički obračun protiv njega i njegove politike. Srbijanskim novinarima izjavio je da to ne znači negaciju zločina, naprotiv.

Glavaš o Sanaderu

Iako je ranije izjavljivao da bi se u Hrvatsku vratio 'kada odeSanader', ipak kaže: 'Poznavajući Ivu Sanadera, tvrdim da je ončovjek koji se ne odriče vlasti i da je sve ovo jedan marketinški potezkoji su mu predložili njegovi savjetnici.'
Sanader je, tvrdi Glavaš, očekivao da će nakon ostavke hrvatskajavnost od njega tražiti povratak, što bi jako dobro iskoristio napredsjedničkim izborima, međutim to se nije desilo i time je dubokoiznenađen.
'Ipak, mislim da postoji nešto što će idućih tjedana tek izići navidjelo, a vezano je za Sanaderovu umiješanost u veliki brojkriminalnih afera', procjenjuje Glavaš.

'Tvrdim da je zločina bilo i da su u njima ubijani civili srpske nacionalnosti koji su ostali u opkoljenom gradu i bili lojalni građani Hrvatske, to jest koji se nisu borili protiv hrvatske vojske, ali ja s tim zločinima, a pogotovo naredbama, nemam ništa. Konkretno, jedinica koja se navodi kao izvršilac zločina nikada nije bila pod mojom kontrolom', izjavio je Glavaš.
Na pitanje bi li pristao da mu se po istim optužnicama sudi u BiH, kaže:

'Apsolutno! Ako bi to bio nezavisan i sud bez političkih pritisaka iz Hrvatske - pristao bih da mi se sudi u Sarajevu Mostaruili, koliko god vam čudno zvučalo – Banja Luci. Želim da mi se sudi bez političkih pritisaka i da odgovaram ako za to ima osnova, ali su činjenice trenutačno drukčije.'

Za nedavno objavljene informacije da protiv njega postoji i kaznena prijava za zločine nad Srbima u BiH, kaže da u vezi s tim traži detalje. 'Kada sam to čuo, tražio sam malo više podataka o toj prijavi i saznao da se radi o navodnim zločinima u Bosanskom Brodu i Derventi, a da su osim mene prijavljene i osobe iz tadašnjeg političkog vrha Hrvatske i BiH. Mislim da te optužbe, barem u mom slučaju, nemaju nikakvu osnovu, jer za vrijeme rata u BiH u ovoj zemlji nisam proveo ni jedan jedini dan', rekao je Glavaš u intervjuu za EuroBlic.