NEPRAVOMOĆNO

Glavaš osuđen na deset godina zatvora

08.05.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Branimir Glavaš danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda Glavaša je proglasilo krivim po zapovjednoj odgovornosti i u slučaju 'garaža' i 'selotejp', za što je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjaka osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju 'selotejp', Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

Glavaš i Getoš Magdić nisu se pojavili na izricanju presude, a što po zakonu nisu bili ni dužni, no kako su osuđeni na deset, odnosno sedam godina zatvora slijedi im pritvaranje koje je po zakonu obvezno za kazne veće od pet godina.

Glavaševe pristaše pred Županijskim sudom nakon izricanja presude

U slučaju 'garaža' Glavaša se tereti da je kao šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, dok je u slučaju 'selotejp' osuđen jer je članovima Samostalne uskočke satnije izdavao naredbe za nezakonita odvođenja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila na obali Drave.

Za djelo koje je osuđen najveća propisana kazna je 20 godina, no kako je Glavašu u siječnju 2008. vraćen zastupnički imunitet saborsko bi Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo odobriti može li ga se do pravomoćne presude držati u pritvoru.

ODVJETNICI PRESUDU DOČEKALI U KAFIĆU

Glavaševi odvjetnici Ante Madunić i Veljko Miljević koji nisu dopustili da ih se pregleda prije ulaza u samu sudnicu, budući da su pregledani na ulasku u zgradu suda, pa su presudu dočekali u obližnjem kafiću.

'Evo neka svjetska javnost vidi kako su vodili postupak i kako ga završavaju, bez ijednog branitelja u sudnici!', poručio je odvjetnik.

Članovi braniteljskih udruga iz Osijeka i Zagreba, njih pedesetak, ispred glavnog ulaza u Županijski sud postavili su transparent: 'Osijek nepokoreni grad' i pored njega postavili zastavu osječke HVIDRA-e. Među okupljenim braniteljima našao se i predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža.