USKORO BI MOGAO NA SLOBODU

Glavaš ogorčen na Ustavni sud sprema tužbu protiv Hrvatske

07.02.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Nekadašnji neprikosnoveni vladar Slavonije i Baranje Branimir Glavaš zadnji se puta oglasio iz mostarskog zatvora na ljeto prošle godine kada je poslao razglednicu svom nekadašnjem osječkom sudrugu Vladimiru Šeksu. Glavaš je odslužio polovicu kazne od osam godina zatvora te ima mogućnost tražiti pomilovanje ili uvjetnu slobodu

Iako se na početku odsluženja kazne češće izravno obraćao svojim HDSSB-ovcima na raznim stranačkim skupovima, Glavaš se u posljednje vrijeme primirio. Njegovi stranački kolege ne spominju ga toliko često, valjda kako bi dokazali svoju autonomiju i činjenicu da su 'veliki dečki' koji savršeno dobro mogu voditi stranku i dok je osnivač odsutan.

No Glavaš, kojeg je danas spomenula i Željka Markić te rekla kako bi i s njim popila kavu kada bi joj se ukazala prilika, mogao bi iskoristiti zakonske mogućnosti i tražiti izlazak iz mostarskog zatvora, bilo preko pomilovanja ili traženja uvjetnog otpusta.


Njegov odvjetnik Veljko Miljević upozorava na još jedan bitan moment. Naime, Glavaš i njegova obrana prije tri godine i pet mjeseci žalili su se Ustavnom sudu na presudu. 'To nikada nije riješeno. Ja sam u godinu dana poslao tri-četiri požurnice i ni na jednu mi nisu odgovorili', kazao je Miljević.

Na pitanje smije li Ustavni sud toliko dugo odugovlačiti, Miljević kaže kako Zakon propisuje kako u roku od godinu dana moraju riješiti predmet. 'Vidimo da neke tužbe riješe u danu i pol', kaže i dodaje da im je u posljednjoj požurnici najavio kako će Glavaš zbog toga biti prisiljen ići na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

A u slučaju da Ustavni sud usvoji njihovu žalbu, slučaj se vraća na početak tj. kreće novo suđenje i to nakon što je Glavaš odslužio polovicu kazne.

Što zapravo stoji u žalbi obrane Ustavnom sudu? 'Daleko važniji dio presude moralno, ljudski i pravno je Drava, tj. slučaj Selotejp. Tu jednog jedinog dokaza u spisu predmeta da je Glavaš bio povezan s tim ubojstvima nije bilo. Samo iskaz Gordane Getoš Magdić i to je prvi iskaz jedan jedni iskaz a nju je u tom momentu branio čovjek koji je tada već branitelj druge osobe za ista kaznena djela. Ako su odvjetnici Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Miroslav Šeparović koji je danas sudac Ustavnog suda, u Haagu lišeni mogućnosti obrane Čermaka i Markača zbog daleko manjeg stupanja suprotnosti interesa, savršeno je jasno da Getoš Magdić nije imala branitelja koji ju je smio braniti jer se nalazi u najizrazitijem sukobu interesa. Ako se njezin iskaz ukloni iz spisa, nema niti jednog jedinog dokaza', pojašnjava Miljević.