SPORAZUM ZAGREBA I SARAJEVA

Glavaš ide u zatvor uz Dodikovu suglasnost

Bionic
Reading

Dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Vitomir Popović poručio je javnosti i vlastima Republike Srpske da su izmjene Sporazuma između Hrvatske i BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima 'štetne za Srbe i ne treba ih podržati'

Popović tvrdi da bi takav izmijenjeni sporazum omogućio da se Srbi pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj za ratni zločin pošalju na izdržavanje zatvorske kazne u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, piše Slobodna Dalmacija.

'Treba li zbog jednoga Glavaša žrtvovati 10 tisuća Srba koji su osuđeni zato što su branili svoju zemlju?' pita se Popović, ističući da zbog mogućnosti suđenja u odsutnosti Hrvatska može suditi i onim Srbima kojima dosad nije sudila, a onda bi ih BiH trebala poslati, na temelju presude u Hrvatskoj, u bosanske zatvore.

Prema izmjenama međudržavnog sporazuma koji bi se trebao uskoro naći u parlamentima obiju zemalja, svi pravomoćno osuđeni, a na temelju dvojnog državljanstva bjegunci od zakona, trebali bi se uhititi i uputiti na izvršavanje kaznene presude u zemlji 'udomiteljici'.

'Mi principijelno podupiremo taj međudržavni sporazum i namjeravamo ga podržati u daljnjoj proceduri. U to područje je nužno uvesti red, a ne da, kao do sada, ratni zločinci i kriminalci spas od zatvora traže u bijegu preko granice na temelju dvojnoga državljanstva', izjavio je premijer Republike Srspke Milorad Dodik

Budući da druge stranke u BiH podržavaju taj novi međudržavni dogovor, valja očekivati da će do konca ove godine biti izglasan u državnim parlamentima. To konkretno znači da svi dosad pravomoćno osuđeni bjegunci iz Hrvatske u BiH i obratno, moraju odmah na izdržavanje sudske presude u zatvor zemlje u koju su pobjegli.

Branimir Glavaš, ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog suda u Zagrebu, izgradnju novog doma u Drinovcima morao bi obustaviti i preseliti se u bosanski zatvor.

Zamjenik ministra pravosuđa BiH Srđan Arnaut kazao je za Slobodnu da je povod za izmjenu tog Sporazuma bio slučaj bijega liječnika Ognjena Šimića. Arnaut apostrofira da su 33 osobe osuđene u BiH, na temelju dvojnoga državljanstva slobodu pronašle u Hrvatskoj.