ČEKA SE ODREĐIVANJE KAZNE

Glavaš će na Sud BiH krajem mjeseca

10.09.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 20. rujna ročište na kojemu će razmatrati slučaj Branimira Glavaša, potvrdila je u petak Hini Selma Hadžić iz ureda za informiranje Suda BiH.

"Strane će na ovom ročištu iznijeti svoje argumente, a sudsko vijeće će se nakon toga povući i donijeti odluku", kazala je Hadžić

Tročlanim vijećem Suda BiH predsjedavat će sudac Šaban Maksumić

Sud BiH primio je 2. rujna posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH zahtjev pravosudnih tijela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora što je je pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku.

Sud BiH sada treba razmotriti izrečenu kaznu te je potvrditi ili eventualno odrediti manju kaznu.

Sukladno sporazumu kojega su početkom godine potpisali tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović i BiH Bariša Čolak, osuđenima nije moguće izreći veću zatvorsku kaznu od one što ju je pravomoćno izrekao nadležni sud u jednoj od dvije države no moguće ju je smanjiti.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je ovog tjedna upozorio kako će Hrvatska morati razmotriti redefiniranje tog sporazuma nastave li sudovi u BiH izricati znatno manje kazne od onih koje donesu hrvatski sudovi.

Pritom je kao primjer naveo činjenicu da je Županijski sud u Sarajevu smanjio na pola kaznu od pet godina zatvora izrečenu u Hrvatskoj liječniku Ognjenu Šimiću osuđenom zbog primanja mita.

Bosanskohercegovački ministar pravosuđa Čolak Bošnjakovićeve je primjedbe odbacio istaknuvši kako sudovi u BiH djeluju neovisno i na temelju važećih zakona te da se kazne razmatraju u skladu s kaznama koje bosanskohercegovačko pravosuđe predviđa za isto kazneno djelo.