PROVJERA OČEVOG DRŽAVLJANSTVA

Glavaš bi mogao ostati bez državljanstva BiH

05.06.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Branimir Glavaš mogao bi ostati bez bosanskohercegovačkog državljanstva ako se dokaže da je njegov otac 1956. godine bio državljanin Hrvatske, a ne BiH, objavio je Dnevni avaz

SARAJEVO - Glavaš bi tako mogao ostati bez državljanstva koje ga trenutačno štiti od odsluženja desetogodišnje zatvorske kazne u Hrvatskoj zbog ratnog zločina.

Naime, kako javlja Dnevni avaz, prema zakonu o državljanstvu BiH, dijete rođeno u inozemstvu može biti upisano u knjigu državljana BiH ako do 23. godine života bude registrirano kod nadležnih vlasti u BiH ili inozemstvu, ili ima stalno mjesto boravka na teritoriju BiH.

Glavaš je državljanstvo dobio tek u studenom 2008, i to na osnovu članka 6. Zakona o državljanstvu, koji se odnosi na stjecanje državljanstva porijeklom i u kojem piše da to pravo ima 'dijete čija su oba roditelja bila državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegova rođenja'.

Glavaševa majka je državljanka BiH, no bude li dokazano da mu je otac 23. rujna 1956. godine (Glavašev datum rođenja) bio hrvatski državljanin, Glavaš bi mogao ostati bez jedine zaštite koja ga odvaja od desetogodišnjeg boravka u zatvoru.

Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina u Osijeku, izjavio je da je državljanstvo BiH dobio na legalan način i da mu ne može biti oduzeto.

'Moje državljanstvo je čisto kao suza', tvrdi Glavaš.

Glavaš je nazvao medijskim špekulacijama navode da Ministarstvo civilnih poslova BiH istražuje legalnost njegovog državljanstva.

'Sve je to već provjereno u matičnom uredu gdje su vađene kopije upisa mojih roditelja u matične knjige. Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani BiH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno', kazao je Glavaš, ponavljajući da se 'apsolutno ne boji' da bi mu BiH državljanstvo moglo biti oduzeto.