izborni ciklus

Glasovci o skupštini: Iz dnevnog reda Skupštine vidljivo da je Bandić bio spreman za poraz

12.03.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Klub zastupnika Glasa i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ocijenio je u petak da se iz dnevnog reda njezine sljedeće sjednice može zaključiti da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić bio spreman za poraz

"Tu je samo jedna točka koja je podsjećala na finiše prethodnih izbornih ciklusa kad se pustošenjem gradske blagajne povećavala šansa za izbornu pobjedu", rekao je zastupnik Glasa Stanko Kordić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine.

Aludirao je pritom na točku o dizanju cenzusa za umirovljenike s najnižim mirovinama s 1500 na 1700 kuna, čime se, rekao je, krug potrebitih građana koji ulaze u sustav socijalne skrbi povećava za oko 5500 umirovljenika.

Najavio je da će tu točku poduprijeti jer im nije sporna iako je "jasno da je za predizborne svrhe", a i prije su, dodao je, i sami nešto slično predlagali.

Kordić je ustvrdio je da je među 74 točke Skupštine najavljene za 16. ožujka i skupina od desetak točaka kojima gradske vlasti "nastoje finiširati poslove s njegovom klijentelističkom mrežom". Zbog toga će, najavio je, na početku sjednice tražiti njihovo skidanje s dnevnog reda.

"To je i prilika da se 'novostvorena oporba', najjači oporbeni zastupnici iz redova HDZ-a, očituju i kažu jesu li ili nisu pristalice tog modela", ironično je poručio Kordić.

Najupečatljivijom je ocijenio točku o pročišćivaču otpadnih voda na razini trećeg stupnja, čiji bi cijeli proces, kako je rekao, trebao stajati 56 milijuna eura.

Istaknuo je da sustav odvodnje Grad stoji manje od samog pročistača, a Grad, dodao je "još dodatno troši desetke milijuna kuna svake godine za zbrinjavanje nusproizvoda - mulja".

"Ista ekipa će izvoditi, od istih banaka će se uzimati kredit, a istovremeno će se trošak za građane dići za stotinjak milijuna kuna, čime ćemo godišnje za sustav pročišćavanja plaćati više od pola milijarde kuna", upozorio je.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je u vezi s izvješćima o stanju imovine za 2019. i 2020. te u vezi s prijedlogom godišnjeg plana upravljanja imovinom za 2020./2021. kako je iz 20 stranica teksta "vidljivo da nema ideje kako se upravlja gradskom imovinom".

"Grad Zagreb nije znao, ne zna ili ne želi znati što s njom", istaknula je Mrak-Taritaš, koja sve tri konstatacije smatra pogubnima.

Očekivali su, rekla je, da će iz akcijskog plana doznati koja je vrijedna gradska imovina, koja je za najam, koju je Grad odlučio staviti u funkciju ili prodati. "Tu nema ideje ili vizije", dodala je.

Najavila je zato da točke vezane za prodaju i ukidanje statusa javnog dobra te sve one vezane uz zemljište, kada dođu na red na sjednici, njihov klub neće poduprijeti.

"Sve dok nemamo jasne ideje što s gradskom imovinom želimo raditi, mi to ne možemo podržati", poručila je.

"Uspjeli smo natjerati da imamo izvješće, strategiju, ali nismo uspjeli natjerati da imamo pravi akcijski plan godinu po godinu", ustvrdila je predsjednica Glasa, koja se nada da će se u idućem sazivu napraviti iskorak prema jasnijoj politici i ideji što s gradskom imovinom.

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na činjenicu da je Zagreb četvrti u svijetu po onečišćenosti zraka, nakon Pekinga, Katmandua i Beograda.

Poručila je da svi podatci upućuju na to da je potrebno hitno izraditi akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka.