REZULTATI SINDIKALNOG REFERENDUMA

Glasali protiv prijedloga Vlade i zatražili Jovanovićevu smjenu

Bionic
Reading

Većina članova sindikata obrazovanja, znanosti i medicinskih sestara odbacila je na referendumu prijedlog Vlade o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), izvijestili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare

Izlaznost na referendum bila je velika jer je između 70 i 90 posto članova – ovisno o sindikatu - dalo svoje mišljenje o tom prijedlogu Vlade.

U sva četiri sindikata u prosjeku je 90 posto članova reklo 'ne' Vladi. Sindikalni čelnici pozvali su premijera Zorana Milanovića da smijeni ministra obrazovanja Željka Jovanovića, a slučaju da to ne učini, najavili su organiziranje novog referenduma o njegovom razrješenju.

Najglasniji u zahtijevanju odlaska Jovanovića je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kojeg je posebno zasmetala ministrova izjava da su on i kolega mu Zvonimir Laktašić, čelnik Sindikata hrvatskih učitelja, samo 'lutke na koncu' Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata.

Mihalinec je izjavio da su rezultati referenduma početak 'pokreta otpora protiv Vlade'

Laktašić je pozvao Banske dvore da prihvati rezultate referenduma i nastavi pregovore, ali bez dosadašnjih 'odmazdi, ucjena i prijetnji'.

'U slučaju da Vlada jednostrano ukine TKU, isti čas idemo s tužbama', najavio je Ribić, dodajući da je nejasno mogu li tužbe podignuti i sindikati koji su prihvatili taj dodatak.

Rezultate referenduma sindikalni čelnici će sutra na postupku mirenja prezentirati Vladi, a svaki njihov daljnji potez, kažu, ovisit će o odlukama Vlade. Na raspolaganju su im, istaknuo je Ribić, tri mogućnosti ako Vlada otkaže TKU i sreže plaće za najavljenih 10 posto - sudske tužbe, prosvjedi i štrajk