ispravljaju nepravdu

GLAS traži pune plaće za osobe u samoizolaciji; Mrak Taritaš: Danas živimo s tim virusom

08.10.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je izvijestila da je u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju po kojima bi osobe u samoizolaciji i donatori organa dobivali punu plaću

“Danas smo obaviješteni da imamo 542 novozaražena virusom COVID-19 i odlučila sam u saborsku proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona obveznom o zdravstvenom osiguranju kojima bi se regulirao način samoizolacije”, najavila je Mrak Taritaš u izjavi novinarima u Saboru.

Sukladno važećem zakonu, danas građani kada se nalaze u samoizolaciji primaju simboličnu naknadu od 2100 kuna, a još smo u prošlom sazivu Sabora tražili da se to zakonski regulira što su vladajući glatko odbili, rekla je.

“Tada nas je COVID-19 malo iznenadio, ali danas živimo s tim virusom i sigurni smo da je došlo vrijeme da se to regulira na način da, kada se nekom propiše obavezna samoizolacija, za to vrijeme dobiva punu naknadu svojih primanja za ta dva tjedna koja će provesti u samoizolaciju”, predlaže Mrak Taritaš.

Želimo ispraviti i nepravdu iz tog Zakona, po kojemu kada ste donator i nekome donirate svoj organ nemate pravo na punu naknadu za vrijeme kada ste na bolovanju nego da vam se isplaćuje puna plaća, dodala je.

Ovime upućujemo apel vladajućima da usliše molbu naših sugrađana koji na to ukazuju i smatramo da bi bilo dobro da ta izmjena uđe u saborsku proceduru i donesemo je što prije, zaključila je čelnica GLAS-a.