posljedice korone

Glas poduzetnika Vladi: Hitne mjere za spas malih i srednjih poduzetnika te obrtnika

23.03.2020 u 16:52

Bionic
Reading

Inicijativa Glas poduzetnika, koja je okupila oko 50 tisuća tvrtki i obrta, u ponedjeljak je od Vlade zatražila dodatni paket mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima da prežive nastalu krizu i izbjegnu otpuštanja zaposlenih, pri čemu predlažu i "oprost umjesto odgoda".

Iz Inicijative, uz napomenu kako se nakon gostovanja ministra gospodarstva Darka Horvata u ponedjeljak u emisiji HTV-a Dobro jutro Hrvatska HRT-a može steći dojam da je sve pod kontrolom i da skoro pa nema problema, upozoravaju kako je "situacija ozbiljna i zahtjeva odlučne i brze poteze Vlade RH kroz dodatne mjere"

"Da su mjere i akcija adekvatni za veliku većinu u privatnom sektoru, danas se ne bi diglo više od 25 tisuća poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih, slobodnih profesija i njihovih zaposlenika i obitelji, niti bi bilo Inicijative Glas poduzetnika - zahtjev za donošenje efikasnih mjera. U ovom trenutku je bitno imati ne samo krizni stožer za zdravstvo nego i za gospodarstvo, kao i mjere koje će svim poduzetnicima dati sigurnost", poručuje jedan od pokratača te Inicijative Hrvoje Bujas.

Iznoseći i stav Inicijative da "odgode mogu samo produbiti naše minuse, a oprosti ih mogu ublažiti", Bujas kaže i da su zahtjeve poslali premijeru te očekuju brz odgovor, uz želju da sačuvaju što vise radnih mjesta u tvrtkama koje su stvarali godinama.

Pritom ponavlja tri ključna zahtjeva Inicijative, povrh već objavljenih mjera Vlade - oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza u trajanju 3+3 mjeseca; oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma državnih i gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina također u trajanju 3+3; moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju 12 mjeseci.

Strah od stotine tisuća otkaza

Zahtjeve inicijative podržavaju tvrtke i obrti koji su ostvarili više od 8 milijardi kuna prihoda u 2019., a taj broj kontinuirano raste, poručuju iz Inicijatve.

Iznose i rezultate ankete koju su proveli, po kojima svaki sedmi anketirani poduzetnik već otpušta zaposlenike, a tri od pet kreću s optimizacijom i minimalnim otpuštanjima uslijed gospodarske krize uzrokovane koronavirusom

Pokazalo se u anketi i da su rezerve malih i srednjih hrvatskih firmi na minimumu i da većina nije spremna za preživljavanje duže od tri mjeseca pa je tvrtkama postavljeno i pitanje što planiraju poduzeti kako bi prevenirali štetu od ove situacije.

Odgovorilo je više od 500 tvrtki i obrta, a njih 14 posto je reklo da su u zadnjih tjedan ili dva dana počeli davati otkaze pod pritiskom smanjenja ili obustave poslovanja te drastičnog pada prihoda.

Oko 60 posto poduzetnika je već reagiralo nekom vrstom optimizacije ili minimalnim otpuštanjem zaposlenika.

Oko 15 posto navodi da je poduzelo neku drugu akciju, a njih samo 11 posto da posluju po starom i da ništa ne mijenjaju.

"Možemo samo zamisliti koje će sve akcije poduzetnici biti prisiljeni izvršiti nakon mjesec, dva ili tri mjeseca ovakve situacije, a bojimo se da će se uskoro broj otkaza u privatnom sektoru brojati u stotinama tisuća", kaže Bujas.

Stoga u Inicijativi smatraju da mjere Vlade moraju biti brze i efikasne i osiguravati značajnu pomoć a ne biti kozmetičke i administrativne. 

Inicijativa Glas poduzetnika je krenula nedavno iz redova malih i srednjih poduzetnika, a osim tvrtki i obrta te njihovih zaposlenih i samozaposlenih podržavaju je i, kako navode, i razna udruženja - Nezavisna udruga ugostitelja, Udruženje organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), MBA Croatia te Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CRO.AI). Samo posljednja CRO.AI primjerice okuplja više od stotinu tvrtki, i to ne samo malih i srednjih nego i velikih poput telekoma i druge.