KONTROVERZNI BLAGDAN

Glas koncila žali što građani ne slave Dan neovisnosti

05.10.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Dan neovisnosti (8. listopada) postaje jedan od najkontroverznijih državnih blagdana, umjesto da ga se prepoznaje i slavi kao dan hrvatske samobitnosti, piše glavni urednik katoličkog tjednika

U komentaru 'Suvišan blagdan?' Ivan Miklenić, pišući o Danu neovisnosti Republike Hrvatske, ističe da je dvadeset godina neovisnosti, osobito nakon pobjede nad velikosrpskom agresijom, u okolnostima globalizacije i globalističkih pritisaka, kao i u okolnostima procesa euroatlantskih integracija relativno dugo razdoblje u kojem se moglo neizmjerno više učiniti za afirmaciju svega onoga na čemu počiva nacionalni i kulturni identitet hrvatskoga naroda te da se to ne bi smjelo izgubiti ni u kakvim integracijama.

'No nevjerojatno je što je u vlastitoj državi gotovo sve važnije od stvarnoga zajedničkog dobra hrvatskoga naroda te u takvim aktualnim okolnostima Dan neovisnosti postaje jedan od najkontroverznijih državnih blagdana, umjesto da ga se prepoznaje i slavi kao dan hrvatske samobitnosti, kao dan koji trajno podsjeća i potiče na afirmaciju, tj. osvješćivanje, čuvanje, upoznavanje, njegovanje i razvijanje svega onoga što tvori nacionalni i kulturni identitet hrvatskoga naroda', piše komentator.