ivan rimac za tportal

'GLAS je dobro startao, Mrak Taritaš ima entuzijazam, no sve ovisi o vijeću mudraca...'

10.07.2017 u 19:55

Bionic
Reading

Prve poruke i korake, liderske vještine predsjednice stranke te šanse za dugoročan uspjeh nove političke stranke Građansko-liberalni savez (GLAS), čiji su osnivači bivši HNS-ovci Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh..., za tportal je komentirao politički analitičar Ivan Rimac. Početna stajališta nove stranke čine mu se pogođenima

Prve poruke i početna programska stajališta u nedjelju osnovane stranke Građansko-liberalni savez (GLAS) političkom analitičaru Ivan Rimcu čine se pogođenima jer su se zbog tih svojih stajališta osnivači GLAS-a i odvojili od HNS-a nakon što je njihova bivša stranka odlučila ući u koaliciju s HDZ-om.

'To nije samo njihova osobna dosljednost, nego i ponavljanje dijelova programa HNS-a koji su bili vezani uz liberalnu političku ideju, s manjim naglaskom na ekonomski liberalizam, koji je bio tipičan za HNS iz ere Radimira Čačića i za kadrove koji su dolazili iz HNS-ovih tradicionalnih uporišta koja je on kontrolirao', tvrdi Rimac.

  • +2
Osnivačka skupština stranke Građansko-liberalni savez (GLAS) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Rimac kaže kako će se nova stranka u javnosti i među biračima sigurno percipirati lijevom.

'Da, sigurno će se tako percipirati. Percipirat će se kao kontinuitet onoga što je HNS bio dok je sudjelovao u lijevim koalicijama. A upravo je naglašavanje elemenata vezanih uz sekularnost i građansku državu bilo ono što je HNS svrstavalo obično u lijeve koalicije. To ne znači da je to tipična lijeva ideja, ona je zapravo liberalna. No unutar naših okolnosti to je lijevo', objašnjava Rimac.

SDP im oslobodio prostor 

Međutim za značajniji uspjeh, smatra, GLAS će morati napraviti i ozbiljan ekonomski program.

'Sada im je prioritet izgraditi suvisao stranački program, a ne oslanjati se samo na imena osnivača. No u ovom trenutku za GLAS vidim izvjestan prostor u prvom redu zato što je SDP postao prilično neartikulirana i bezlična stranka - i programski i kadrovski', kaže.

Rimac smatra kako se GLAS ne bi trebao previše udaljavati od SDP-a ako želi ostvariti značajniji rezultat na izborima. 'Ako se udalje od SDP-a, imat će problema s biračima koji neće moći lako odrediti gdje se ta nova stranka točno nalazi na političkoj mapi.'

Ima li Anka Mrak Taritaš dovoljno znanja i vještina, liderskog potencija koji su potrebni za uspjeh GLAS-a?

'U ovom trenutku ima puno entuzijazma, što nije beznačajno. Ima politički entuzijazam koji ne vidim kod nekih drugih stranačkih lidera. To je nešto što na početku sigurno može pomoći GLAS-u kao novoj stranci. To joj je dovoljno za ovu fazu razvoja.'

Ali zasad ne možemo davati dugoročne prognoze u tom smislu. Uspjeh GLAS-a ovisit će u prvom redu o nečemu što je ta nova stranka već i najavila – osnivanju stranačkog savjeta koji bi joj davao intelektualnu potporu u kreiranju novih stranačkih programa i politika, a što bi šira javnost onda mogla podržati. Nekada je tu intelektualnu potporu imao SDP', kaže Rimac.

HNS će se sunovratiti poput HSS-a?

Pitali smo ga i kome daje veće šanse za uspjeh na idućim parlamentarnim izborima: HNS-u ili GLAS-u?

'Što se tiče ostatka HNS-a, ne predviđam im dug vijek trajanja. Mislim da će trajati onoliko koliko bude trajala koalicija s HDZ-om. Nakon toga teško će HNS ostati nešto što bismo mogli nazvati ideološki profiliranom strankom. To će sličiti na strmoglav pad HSS-a, koji im se dogodio kada su bili koalicijski partneri u HDZ-ovoj vladi.

Teško je u koaliciji s HDZ-om očuvati svoj identitet. GLAS je u boljoj poziciji, barem kad je riječ o ideološkom pozicioniranju. I, naravno, ako uspiju oblikovati nove politike, postoji realna šansa za njihov uspjeh', zaključuje politički analitičar Ivan Rimac.