TVRTKA U DUGOVIMA

Glas Istre prodan za kunu

27.02.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Albert Faggian je na sastanku s Dankom Končarom, Mirkom Cetinskim i Vinkom Cetinski, predstavnicima tvrtke vlasnika 33 posto udjela u Glasu Istre, na kojem je sudjelovao i istarski župan Ivan Jakovčić, izvijestio da je Grupa Puljanka za kunu kupila Glas Istre

Informacije sa sastanka potvrdio je ipressu Igor Brajković, još uvijek knjižni vlasnik 9,4 posto udjela Glasa Istre d.o.o., koji je zajedno sa 40 ostalih udjelničara za 1,8 milijuna eura prodao udjele tvrtki Arting Mirka Cetinskog. Toj tvrtki, čiji je partner Danko Končar, uprava Glasa Istre već duže vrijeme osporava upis u knjigu udjela.

Jakovčić je svoje prisustvo na sastanku obrazložio činjenicom da su javna poduzeća Glasu Istre posudila ukupno 10 milijuna kuna te mu je stalo da se situacija riješi.

Zaposlenici Glasa Istre ne znaju za tu transakciju kojom je Puljanka s udjelom od nepunih 12 posto u Glasu Istre postala 100-postotni vlasnik tvrtki-kćeri preko kojih se već posluje te koje generiraju prihod, dok će većina dugova i obveza ostati 'staroj' tvrtki.

Klupko milijunskih dugovanja, pozajmica i jamstava Glasa Istre i tvrtki u kojima su suvlasnici Željko Žmak, Predrag Škuljević i pokojni Đani Bažon, prema grubim procjenama premašuju 200 milijuna kuna. I dok su novinari udruženi u Sindikat novinara Hrvatske u petak navečer odlučili odbiti potpisivanje ugovora o radu s tvrtkom kćeri Glas Istre novine bez važećeg kolektivnog ugovora, radnici prodajne mreže su u velikom broju već pristali na nove, nepovoljnije ugovore, u strahu od dobivanja otkaza. Faggianu, koji je svojedobno bio poznat i kao istarski 'kralj mlijeka', upravo su Žmak i Boris Kristančič prenijeli upravljačka prava nad svojih tek nešto više od 50 posto udjela u Glasu Istre d.o.o.

Za komentar smo htjeli zamoliti Faggiana i Žmaka, ali je Faggian, nakon što smo se predstavili, prekinuo vezu, dok je Žmak na upit je li prodao tvrtke Puljanka Grupi rekao: 'I da jesam, vama ne bih rekao ništa.'