OČAJNI RADNICI GP DUBROVNIK

'Gladni smo, dajte nam kruha'

01.03.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Oko 400 ogorčenih radnika građevinske tvrtke GP Dubrovnik nastavilo je danas svoj prosvjed, okupivši se s transparentima pred zgradom svog vlasnika PGM Raguse. Vlasniku PGM Raguse Ivi Kralju izvikivali su: 'Kralju, lopove!' te poručili cjelokupnoj upravi: 'Gladni smo, dajte nam kruha', no oni to nisu čuli jer su prije prosvjeda svi 'lagano kliznuli' iz svojih ureda

Podsjetimo, radnici GP-a Dubrovnik već četvrti mjesec nisu dobili plaću, na prisilnom su godišnjem odmoru, uprava tvrtke najavila im je 150 otkaza, a za zarađeni novac nije dala nikakva jamstva.

Očajni zbog nastale situacije, radnici su u prosvjed krenuli još prošlog tjedna kada su organizirali čuvanje strojeva, kako bi spriječili njihovo nezakonito otuđenje. Prozvali su sadašnju i bivše uprave za nastalo stanje jer, kako kažu, uzimalo se kooperante za radove dok su strojevi GP-a namjerno ležali i mirovali, a sve kako bi se, navodno, prao novac.
Predsjednik uprave Marinko Benić tada je pred radnicima rekao da GP ima 35 milijuna kuna gubitka iz prošle godine te da državi za poreze i prireze duguju 15 milijuna kuna. Benić je istaknuo da je tvrtka potpuno nelikvidna te da će pred Nadzornim odborom predložiti stečaj tvrtke.

Na inicijativu dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića, od stečaja se privremeno odustalo, stoga se od prošlog vikenda vode razgovori na relaciji uprava PGM-a - Vlahušić -  GP-ovi vjerovnici - sindikati. Vlahušić je za medije izjavio: 'Ako GP ode u stečaj, i Grad bi mogao u stečaj', obrazloživši to međusobnom povezanošću nekada jake dubrovačke tvrtke i Grada. Stečaj GP-a, ako do njega dođe, negativno će se odraziti na gradski proračun, sve zaposlenike Grada, one u GP-u ne treba ni spominjati jer oni će onda na Zavod za zapošljavanje, ali i sve gradske projekte, istaknuo je Vlahušić.

Kako razgovori još nisu urodili nikakvim plodom, četiristotinjak radnika okupilo se u mirni prosvjed te transparentima poručilo svojoj upravi : ‘Gladni smo, dajte nam zarađene plaće’, Sit gladnome ne vjeruje’, ‘Dajte nam djeci kruha’, ‘Kralj kraljuje, GP gladuje’. Ipak, uprava ih nije ni vidjela ni čula jer su uredi za vrijeme prosvjeda ‘slučajno’ bili prazni.
Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivo Bratičević pred radnicima je rekao da su poslodavci prezadužili tvrtku te im tako nisu ostavili nikakvu mogućnost. Dodao je da se nemaju od čega naplatiti, čak ni jednu jedinu plaću. ‘Bacili su na ulicu ne samo vas, nego i vašu djecu i roditelje, bacili su na ulicu Grad i Dubrovačko-neretvansku županiju’, istaknuo je pred očajnim radnicima Bratićević.

Brojni automobili koji su prolazili uz kolonu trubili su u znak podrške prosvjednicima. Radnici su javno pozvali na reakciju predsjednicu Vlade Jadranku Kosor te sve vodeće lokalne političare, posebice one koji sjede u saborskim klupama.
Novi mirni prosvjed radnici GP-a održat će u će u srijedu pred Gradskom vijećnicom i zgradom Županije, a na njega su pozivali i sve građane dobre volje da im pomognu u traženju prava.