OSVAJAČ SVEMIRA

Gingrich: Mjesec će biti 51. država SAD-a!

26.01.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Republikanski predsjednički kandidat Newt Gingrich obećao je Amerikancima da će, ukoliko pobijedi na izborima, do kraja drugog predsjedničkog mandata SAD postaviti prvu stalnu bazu na Mjesecu, a kada broj stanovnika kolonije dosegne 13.000, oni će moći zatražiti status 51. američke savezne države

Okupaciju Mjeseca Gingrich je najavio tijekom skupa o svemirskom programu, u sklopu kampanje za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

'Imat ćemo komercijalne aktivnosti iz područja znanosti, turizma i proizvodnje. Aktivirat ćemo robusnu industriju prema modelu razvoja zrakoplova iz 30-ih jer nam je u interesu steći iskustvo u svemiru. Raspolažemo kapacitetima kojima Kinezi i Rusi nikada neće doći ni blizu', rekao je bivši šef Zatupničkom doma američkog Kongresa, obraćajući se republikanskim biračima na skupu posvećenom svemirskom programu uoči stranačkih predizbora na Floridi koji će se održati 31. siječnja.

Dodao je da će do kraja 2020. SAD imati 'prvi stalni pogonski sustav u svemiru', koji će omogućiti komercijalna putovanja na Mars.

'Zlo mi je kad mi kažu da moramo biti skromni i oprezni, zlo mi je kad mi kažu da moramo imati ograničenja u tehnologiji koja je stara 50 godina... Kada na Mjesecu bude živjelo 13.000 Amerikanaca, oni mogu zatražiti status države. U tome je razlika između romantičara i tzv. praktičnih ljudi', rekao je Gingrich.

'Želio da svaki mladi Amerikanac sebi kaže: I ja bih mogao biti jedan od tih 13.000. Mogao bih biti pionir. Trebam studirati znanost, matematiku i strojarstvo. Trebam naučiti kako biti tehničar. Mogu sudjelovati u izgradnji veće, bolje budućnosti', poručio je Gingrich.

Naglasio je da od djetinjstva njeguje duboku strast za svemirska putovanja i da je bio fasciniran Sputnikom, satelitom koji je prvi prošao Zemljinom orbitom 1957. godine i označio početak osvajanja svemira.