AFERA BANKOMAT

Ginekolog ispeglao 1,6 mil. kuna karticom HPB-a

10.07.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Osim što su Josip Protega, Ivan Sladonja, za prijatelje Slatki, i Mario Kirinić, bivši čelnici Hrvatske poštanske banke, uhićeni u sklopu akcije Bankomat, široke ruke sedmorici klijenata dijelili novac znajući da ga neće vratiti, nekima su plaćali i pozamašne troškove 'peglanja' kartica

Bankari su, prema podignutoj optužnici USKOK-a, u prosincu 2008. kreditirali Gorana Jurakovića, zagrebačkog ginekologa i vlasnika tvrtke Mini Parks International, sa 80 milijuna kuna te mu odobrili plaćanje troškova VISA Business kartice, piše Večernji list

On je tako do kraja godine, u manje od dva mjeseca, na kartici potrošio 695.000 kuna, a do kraja rujna 2009. čak 916.000 kuna!

Troškove poslovne kreditne kartice, naravno, kao ni 75,5 milijuna kuna glavnice kredita nikada nije podmirio HPB-u. Zanimljivo je da su gotovo svi akteri malverzacija u HPB-u, zbog čega joj je nanesena šteta od 300 milijuna kuna, pred istražiteljima tvrdili da su skromnijeg imovinskog stanja!

Tako je liječnik, stoji u optužnici, izjavio da trenutačno nije zaposlen, bez primanja, da živi u stanu u kući na Jabukovcu te uz to posjeduje i nekretninu u Firenci. Slično je dodao i njegov sin Goran Juraković, poznat po nadimku Fifi, uključen inače u pranje novca kojeg mu je otac izvukao iz HPB-a. Mlađi je Juraković, naime, kao diplomirani ekonomist vlasnik tvrtke P. G. Commerce s plaćom od tri tisuće kuna.

No ubrzo se razotkrilo da su njih dvojica vlasnici još nekoliko tvrtki u Zagrebu i inozemstvu preko čijih su računa pokušavali prikriti trag milijunskih kredita koje im je odobrio HPB. Ivan Sladonja, bivši član uprave HPB-a, tvrdio je istražiteljima da mu je trenutačna plaća u tvrtki Ureduje 3500 kuna, no unatoč tome, živi u dobrim imovinskim prilikama. Pobrojao je da u Zagrebu posjeduje kući i polovicu stana, vikendicu u Črešnjevcu i stan u Omišu.