UPIS U SREDNJU

Gimnazije gotovo pune, mjesta još za obrtnike

26.07.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, putem kojega se učenici osmog razreda elektronskim putem prijavljuju za upis u srednje škole, objavio je popis slobodnih mjesta u jesenskom upisnom roku po kojemu je većina slobodnih mjesta u javnim srednjim školama ostala u strukovnim školama te u glazbenim i umjetničkim programima, a vrlo malo u gimnazijama.

Prijava obrazovnih programa za jesenski rok počinje 24. kolovoza, konačne ljestvice poretka objavit će se 3. rujna 2015. godine, a dostava upisnica u srednje škole je 4. rujna. Za upis na preostala slobodna mjesta u jesenskom roku mogu se kandidirati samo oni učenici koji se nisu upisali u srednju školu u ljetnom upisnom roku.

U Nacionalnom informacijskom sustavu upisa upozoravaju učenike da zbog kratkoće jesenskog roka paze na poštivanje termina navedenih na mrežnoj stranici upisi.hr.

U Zagrebu javne gimnazije uglavnom pune, u privatnim i glazbenim školama ima mjesta

Prema tablici Nacionalnog informacijskog sustava upisa slobodnih je mjesta ostalo u gotovo svim privatnim gimnazijama i školama koje za svoje programe u većim gradovima (Zagreb, Varaždin) još imaju nepopunjenih mjesta.

Kod državnih, javnih škola, slobodna su mjesta ostala u glazbenim i umjetničkim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te različitim strukovnim programima.

Javne gimnazije uglavnom su popunjene, osim onih u manjim gradovima (Hrvatska Kostajnica, Novi Marof, Beli Manastir, Slatina) ili školama na otocima.

U Gradu Zagrebu, primjerice, u javnim gimnazijama gotovo da i nema slobodnih mjesta, ostalo je 18 mjesta u jezičnom programu Gimnazije Marul i dva mjesta u općem programu. Ostala slobodna mjesta u zagrebačkim srednjim školama (od ukupno 773) nude se uglavnom u privatnim gimnazijama, općima i jezičnima, brojnim smjerovima u glazbenim školama te strukovnim srednjim školama, tako da na "obične" srednje škole za jesen otpada tek nekoliko desetaka slobodnih mjesta.

Privatne škole s pravom javnosti nude slobodna mjesta za različita zanimanja - tehničare za računalstvo, medijske tehničare, web dizajnere, ekonomiste, upravne referente.

Javne pak škole u Zagrebu imaju tek nekoliko slobodnih mjesta - za autolimara i upravnog referenta.

U Hrvatskoj najviše slobodnih mjesta za obrtnička zanimanja

U srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj za jesenski je rok ostalo ukupno 4.359 slobodnih mjesta, većinom u industrijsko-obrtničkim ili umjetničkim programima.

U Krapinsko-zagorskoj županiji ostalo je 20 slobodnih mjesta u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, te prosječno po petnaestak slobodnih mjesta po školama u županiji za zanimanja prodavača, vodoinstalatera, četiri mjesta u jezičnoj gimnaziji u Krapini i slobodno mjesto za još jednog učenika u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Krapini i jedno za ekonomista u Zaboku.

U manjim mjestima u Hrvatskoj ostalo je po desetak slobodnih mjesta i u općim gimnazijama, u jednoj školi u Rijeci također, ali je većinom posvuda slična situacija - slobodnih mjesta još ima za glazbenike te za pomoćne kuhare i slastičare, prodavače, frizere, automehaičare, instalatere kućnih instalacija itd.

Detaljnu listu svih škola po gradovima i županijama s popisom slobodnih mjesta učenici mogu naći na mrežnoj stranici upisi.hr, a na istoj stranici nalaze se i upustva za kandidate s teškoćama u razvoju koji žele iskoristiti mogućnost izravnoga upisa u jesenskom upisnom roku u obrazovne programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta. Za njih upisne prijave počinju ranije nego za redovite kandidate, već od 17. kolovoza.

Prema najavama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u školskoj godini 2015./2016. u programe redovitoga obrazovanja planira se upisati ukupno 51.014 učenika, raspoređenih u 2.226 razredna odjela.

Upisat će se oko 12 tisuća gimnazijalaca, a nešto manje od 20 tisuća učenika ima priliku upisa u strukovne škole u trajanju od četiri godine.

U programima koji traju tri godine ima mjesta za više od osam i pol tisuća učenika, a u petogodišnje srednje škole za medicinske sestre i tehničare moći će se upisati 904 učenika. U obrtnička zanimanja može se upisati skoro pet tisuća, a za ostale obrazovne programe osigurano je skoro dvije i pol tisuće mjesta.