sloboda kretanja

Gibraltar razmatra mogućnost ulaska u Schengen nakon Brexita

18.01.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Gibraltar bi se mogao pridružiti schengenskome prostoru da bi se zajamčila sloboda kretanja na njegovoj granici sa Španjolskom nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju, kazao je u intervjuu AFP-u šef vlade ovoga britanskog prekomorskog teritorija

Za ovu malenu enklavu od 6,2 km2 na južnome dijelu Iberskog poluotoka od presudnog je značaja protok prometa na njegovu jedinome graničnom prijelazu sa Španjolskom.

Prijedlog gibraltarskog šefa kolonijalne vlade Fabiana Picarda uslijedio je manje od dva tjedna prije brexita. 1. veljače otvara se jedanaestomjesečni prijelazni period tijekom kojega će London i EU morati pregovarati o budućnosti svojih odnosa.

"I prije brexita smo razgovarali o mogućnosti da Gibraltar uđe u schengenski prostor", područje koje obuhvaća 26 zemalja, od kojih četiri nisu dio EU-a, a među kojima se može putovati i bez putovnica, rekao je Picardo.

Ujedinjeno Kraljevstvo nikada se nije željelo pridružiti schengenskom prostoru, no ako u njega uđe Gibraltar, "to će biti pozitivno", smatra Picardo.

"Ima li smisla za Europsku uniju da 2,5 četvornih kilometara na krajnjem jugu poluotoka ne bude pristupačno europskim građanima? Mislim da ne", kazao je.

Mogućnost što jednostavnijeg prijelaza granice u interesu je enklave s oko 30 000 stanovnika, kao i Španjolaca koji su ondje zaposleni. Gotovo 14.000 radnika, od kojih veliku većinu čine Španjolci, ali i državljani svih nacionalnosti stalno nastanjenih u Španjolskoj, svakodnevno prelazi granicu jer rade na Gibraltaru.

Među njima je i 2500 Britanaca koji žive u Španjolskoj zbog nižih cijena nekretnina. Oni gotovo svakodnevno prelaze granični prijelaz pješice ili automobilom.

"Pogledajte druge mikro države Europe. Njihovi državljani uživaju u slobodi kretanja u Schengenu, čak i ako nisu u potpunosti integrirani u sustav razmjene informacija. Sve ćemo to uzeti u obzir u pregovorima koji slijede", kazao je Picardo.

Liechtenstein je, primjerice mikro država i članica schengenskog prostora, a nije članica EU-a.

Otkako su Britanci 2016. glasali za izlazak iz EU-a, Španjolska je preoblikovala svoj prijedlog da se suverenitet nad Gibraltarom podijeli između Madrida i Londona. No državljani Gibraltara, koji su tu ideju referendumom odbacili u studenome 2002., i dalje imaju isto stajalište.

No Picardo je optimističan kada su posrijedi odnosi s novom lijevo orijentiranom koalicijskom vladom u Madridu. Kaže da je socijalistički premijer Pedro Sanchez izrazio želju "da se stvar pokuša sagledati izvan vječite svađe u pogledu suvereniteta kako bi se počelo raditi na poboljšanju ekonomske situacije u regiji".