otvoreno

Geolog Bruno Tomljenović: Pojava vrtača je fenomen. Nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša

04.02.2021 u 23:35

Bionic
Reading

Potresi koji već više od mjesec dana tresu područje Banovine aktivirali su brojna klizišta, a rupe koje su nastale u zemlji, nakon svakog su potresa sve veće.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kako potresi na Banovini još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji. Kuk je rekao kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

'Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo', naglasio je.

Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

'Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe, rekao je. Dodao je kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara.

Tomljenović je kazao kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne. Poručio je da urušne vrtače nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom u terenima gdje jedan dio naslaga koje su na površini idu u podzemlje zemlje, a izgrađuju uglavnom šljunci, pijesci i gline. Rekao je da na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije potresa. 'Potresna trešnja je samo ubrzala proces koji se tako ionako zbiva, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan', naglasio je Tomljenović. Dodao je kako su takve vrtače poznate diljem svijeta, primjerice u Rusiji i Kini, ali i na Floridi.

  • +21
Rupe u Mečenčanima Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazao je kako je s potresom došao poremećaj stijena, te da je broj vrtača koje su se pojavile velik. Dodao je kako bi se trebale napraviti veće analize kako bi se otkrila korelacija s jačinom potresa. Šumanovac je rekao da su geolozi svaki dan na terenu te da grupe koje on vode rade geofizička istraživanja. 'Mi određujemo fizička svojstva stijena, a na temelju takvih mjerenja, korelacijom možemo odrediti o kojim stijenama se radi i u kojem su stanju', poručio je. Šumanovac je naglasio da ima vrtača od jednom metra pa sve do najveće koja ima 30 metara promjera.