PINOCHET PODEBLJAO RAČUN

Generalima zatvor zbog prodaje oružja Hrvatskoj

12.06.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Premda osuđenima preostaje još jedna mogućnost žalbe, presuda Visokog vojnog suda kojom će dvojica umirovljenih čileanskih generala odležati tri godine zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj 1991. označava kraj jedne od najvećih afera u toj zemlji nakon pada diktatora Pinocheta

Najnovijom presudom, prvostupanjska kazna iz siječnja 2008. generalima Vicenteu Rodriguezu Bustosu i Guillermu Letelieru Skinneru smanjena je s pet na tri godine zatvora, piše Jutarnji list.

U vrijeme kad se prodaja oružja Hrvatskoj, suprotno UN-ovu embargu, dogodila, Pinochet više nije bio šef države, ali mu je bila ostavljena pozicija vrhovnog zapovjednika čileanske vojske i, prema svim dosadašnjim saznanjima, transport u Hrvatsku nije mogao biti izveden bez njegova znanja.

General Letelier je, pak, u to vrijeme bio direktor državne tvornice oružja Famae. Konvoj s 11 tona oružja otkriven je na aerodromu u Budimpešti tijekom rutinske inspekcije UN-ovih službenika.

Kako je pokazala istraga, cijeli posao s Hrvatskom vojskom pokrenuo je bivši britanski vojni ataše u Santiagu, koji je svojim prijateljima u čileanskoj vojsci predložio prodaju rabljenog oružja novoj vlasti u Hrvatskoj.

Istragom je također otkriveno da je sav novac - a posao s Hrvatskom 'težio' je oko šest milijuna dolara - usmjeravan na Pinochetov privatni račun.

Konvoj zaustavljen u Budimpešti bio je zapravo probni balon kako bi se kupci u Hrvatskoj uvjerili u kvalitetu oružja, a uključivao je puške, minobacače, projektile zemlja - zrak i streljivo. Cijela pošiljka trebala je biti sastavljena od 370 tona naoružanja.

Zrakoplov kojim je oružje isporučeno u studenome 1991. morao je sletjeti u Miamiju i, prema nekim informacijama, ondje je već otkriveno što je u sanducima 'pomoći', a CIA je javila Ujedinjenim narodima o čemu se radi.

Godine 2005. otkriveno je i dotad skriveno svjedočenje direktora logistike čileanske vojske pukovnika Gerarda Hubera, dato još u istrazi. Huber je pokušao upozoriti i samog Pinocheta, ali ovaj se, razbjesnio na njega i nazvao ga luđakom.

Kad se pukovnik prepao da bi mogao postati žrtveni jarac, odlučio je surađivati s istražiteljima, i to ga je stajalo glave.