MESIĆ O VOJSCI

'Generale sam smijenio zbog stabilizacije sustava'

10.02.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Nakon sastanka s ministrom obrane Brankom Vukelićem i načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem, predsjednik Mesić rekao je izaslanstvu tog ministarstva i Oružanih snaga da je predložio da takav sastanak održe i s novim predsjednikom da bi dobio sve potrebne informacije

Ocijenio je kako je iza njega, kao vrhovnog zapovjednika, razdoblje transformacije iz masovne vojske stvorene u Domovinskom ratu prema manjoj i profesionaliziranoj vojnoj organizaciji s kojom je Hrvatska ušla u NATO savez, a bit će sposobna uključiti se u provedbu obrambene politike Europske unije.

'U početku mandata, moram priznati, nije bilo lako', rekao je, dodajući kako danas priznaje da se previše vremena potrošilo na utvrđivanje ustavnih i zakonskih ovlasti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika.

'S jedne strane, bili smo opterećeni negativnim iskustvom proteklog vremena, a s druge strane neiskustvom prelaska iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav', ocijenio je.

'U navedenom razdoblju mogu reći, bez lažne skromnosti, da su postignuti značajni rezultati u transformaciji Oružanih snaga', rekao je predsjednik Mesić, posebice ističući smanjenje broja pripadnika naslijeđenog iz doba Domovinskog rata i neposrednog poraća, njihovo zbrinjavanje koje nije izazvalo socijalne nemire, restukturiranje vojne strukture, uključenje u mirovne misije NATO saveza i UN-a te ulazak u NATO savez u travnju prošle godine.

Predsjednik je podsjetio da 'bez depolitizacije vojske ne bi bilo moguće provesti reforme koje su na kraju dovele do transformacije obrambenog sustava'. Dodao je da njegova odluka o prestanku djelatne vojne službe za generale koji su se počeli baviti politikom na početku mandata nije bila laka, ali je bila nužna. 'Bio je to korak koji sam morao poduzeti kako bih stabilizirao sustav', naglasio je.

Također je rekao kako ne smijemo zaboraviti da će se proces razvoja Oružanih snaga 'odvijati u uvjetima posljedica ekonomske krize i naraslih obaveza koje predstavlja članstvo u NATO-savezu, a te će obaveze dodatno narasti našim ulaskom u Europsku uniju'.

S obzirom na to da će se programi tehnološke modernizacije u sadašnjim okolnostima neizbježno usporiti, kao ključni cilj u idućih nekoliko godina treba postaviti ubrzavanje procesa pune profesionalizacije, jasno definiranje strategije, doktrine i zadaća Oružanih snaga, razvoj sustava školovanja i upravljanje osobljem te osiguravanje radnoga i životnog standarda profesionalnog sastava Oružanih snaga, rekao je predsjednik Mesić.

Predsjedniku su se na dosadašnjem radu i njegovu doprinosu razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske zahvalili ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera, general zbora Josip Lucić.