JOSIPOVIĆ O VOJNIM KADROVIMA

'General Lovrić nije ničiji posebni kandidat'

20.02.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima u Afganistanu kako kandidat za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske 'nije ničiji posebni kandidat', o čemu se proteklih dana špekuliralo u medijima, te da ga ne treba u tom smislu svrstavati, jer su generala Dragu Lovrića zajedno predložili Ministarstvo obrane, premijerka i on kao predsjednik države

Predsjednik smatra da reforme u vojnom sustavu, od kadrovskih nadalje, treba provoditi sustavno i koherentno, a ne parcijalno, te da će i pitanje imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske biti uspješno riješeno.

Predsjednik ističe da 'špekulacije od tome tko je čiji nisu na mjestu' i kad je riječ o Ognjenu Preostu, kojemu bi trebao biti produžen mandat zamjenika ravnatelja Vojno sigurnosne obavještajne agencije. Predsjednik smatra da je on dosad obavljajući svoju dužnost 'ostvario rezultate zbog kojih zavređuje da nastavi svoj posao'.

'Želim izbjeći bilo kakav pokušaj politike da u sigurnosni sustav uvede svoje kriterije. Želim da se zadrže isključivo kriteriji struke bez obzira o kojoj je stranci ili politici riječ. Osobno ću učiniti sve da se politika ne infiltrira u pitanje kadrovske politike u sigurnosnim službama', zaključio je predsjednik.

U medijima se ovih dana špekuliralo da je zbog imenovanja Lovrića i Preosta došlo do zahlađenja odnosa između predsjednika i premijerke.