PUSTOLOV, UZNIK I GRAĐEVINAR

General Gotovina iz haškog zatvora osnovao tvrtku

26.06.2014 u 14:55

Bionic
Reading

Ratnik, legionar, general, bjegunac, osumnjičenik za ratne zločine, uznik u haškom kazamatu, neupitan heroj za Tromblona, Sačića i mnoge druge, a čuveni biograf Nenad Ivanković sigurno bi dometnuo i veliki zavodnik... Što li sve već nije rečeno i napisano o generalu Anti Gotovini? Ali priznajte, niste znali da je i poduzetnik. Izmjene Zakona o trgovačkim društvima istjerale su na čistac mnoge suvlasnike tvrtki koji su se dosad poduzetništvom bavili samo potajno, pa se iznenada ukazao i general Ante Gotovina kao suvlasnik tvrtke Adriatik gradnja zajedno s kontroverznim zadarskim poduzetnikom Željkom Dilberom

General Ante Gotovina u iščekivanju presude za ratne zločine, koja je i prije izricanja uzburkala hrvatsku javnost, iz haškog pritvora sprema se za biznis: osnovao je građevinsku tvrtku zajedno sa svojim najboljim prijateljem Željkom Dilberom.

Kao osnivač zadarske tvrtke Adriatik gradnja donedavno je bio upisan samo generalov prijatelj i kum Željko Dilber, no kako zbog izmjene Zakona o trgovačkim društvima tvrtke moraju registrirati sve suvlasnike, isplivalo je i ime najpoznatijeg hrvatskog generala, Ante Gotovine, s adresom na zagrebačkom Srebrnjaku.

Prema podacima iz sudskog registra, Adriatik gradnja osnovana je 31. svibnja 2010. godine s minimalnim temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, registrirana je za građevinarstvo i trgovinu, sa sjedištem u Ulici Nikole Tesle u Zadru. Kao osnivači tvrtke upisani su Željko Dilber i Ante Gotovina, a kao član uprave - Dilber.

Najbolji prijatelj generala Gotovine i njegov nekadašnji suborac, Željko Dilber danas je direktor zadarske podružnice Jadranskog osiguranja koje je u vlasništvu Grgićevog Agram koncerna. Svojevremeno je i sam bio u žiži interesa javnosti jer mu je, zajedno s Ljubom Ćesićem Rojsom, Hrvojem Petračem, Željkom Bagićem i Antom Žonijem Maksanom, bio zabranjen ulazak u zemlje Europske unije. Petorku se sumnjičilo da pomažu u Gotovininom financiranju i skrivanju pred Haškim sudom. 

Zbog generalovih poduzetničkih planova, kontaktirali smo Tončija Kunjašića, djelatnika u Gotovininom odvjetničkom timu, koji je od nas prvi put čuo da je general osnovao tvrtku, ali nam je ubrzo potvrdio informaciju nakon razgovora sa Željkom Dilberom.

'Točno je,ta tvrtka osnovana je prošle godinena Dilberovu inicijativu jer smo vjerovali da će proces biti gotov do konca 2010. i da će general biti oslobođen. Željkova idejabila je da njih dvojica osnuju firmu i da sve bude spremno za pokretanje posla nakon njegovog izlaska, a general se time složio', objasnio je osnivanje tvrtke Tonči Kunjašić, djelatnik u odvjetničkom timu Gotovine.

Izricanje presude hrvatskim generalima u Haagu najavljeno je za 15. travnja. Gotovinin odvjetnik vjeruje da će njegov klijent biti oslobođen, pa će moći uskoro pokrenuti posao. Napominje da tvrtka Adriatik gradnja do sada nije poslovala te da nema ni lipe prometa.

Ovo je prva poduzetnička inicijativa Ante Gotovine, u poslovnim registrima gdje bi ga se malo tko sjetio tražiti do sada ga se ipak moglo naći, no samo kao predsjednika nadzornog odbora (od 1998. do 2005) tvrtkeJuština d.o.o. u vlasništvu općine Pakoštane, koja posjeduje koncesiju za upravljanje parkiralištem i lučicom. Zanimljivo da je posao nadzornika obavljao i dok je bio u bijegu, nakon što je 2001. raspisana međunarodna tjeralica za njim.

Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005, kada je uhićen na Kanarskim otocima, suđenje mu je počelo u ožujku 2008, a tereti ga se za zločine počinjene u operaciji Oluja u ljeto 1995. godine.