RETRO

Gejmerska nostalgija uz iPad

07.08.2011 u 14:12

Bionic
Reading

Uz sve prednosti u konzumaciji sadržaja, iPad se pokazao i kao sjajna platforma za igre, pa je prema nizu analitičara, developera i izdavača (npr. EA) budućnost igranja vezana upravo uz tu multifunkcionalnu napravu. No kako, osim budućnosti, iPad sjajno oživljava i lijepu prošlost, naš se Kristian Benić na njemu primio zahtjevnog posla zabave s legendarnim igricama. Kao da mu dioptrija nastala uz stare časopise nije dovoljna

Pac-Man, Ms. Pac-Man (4,99)

Prema svjedočanstvu tvoraca, prvotni naziv ovog vladara arkadnih strojeva osamdesetih treba je biti Puck Man, ali se na vrijeme uočio 'visok potencijal' imena za gejmerske šaljivce. Tko zna bismo li, da su ga ismijavali, i danas na iPadu imali priliku bježati kroz labirinte od šarenih, ali neprijateljskih duhova. Tvorci iPad izdanja pokušali su prenijeti originalan osjećaj igranja na arkadnim strojevima, pa postoji mogućnost upravljanja virtualnom joystick palicom koja u ovom slučaju i nije najsretnije rješenje. Igranje Pac-Mana na iPadu možda neće oduševiti fanatike poput Billyja Mitchella, svjetskog rekordera i junaka dokumentaraca The King of Kong, ali je svakako uzbudljivije od boravka uz stolno računalo.  

Atari Greatest Hits (besplatno, komplet 14,99)

Kao što se sedamdesetih i ranih osamdesetih brinuo za najbolju kvalitetu igranja, tako nam je Atari ove godine priskrbio najznačajniji događaj retro predznaka u App Storeu - objavljivanje 100 najpoznatijih igara unutar jedinstvene dizajnerski zgodne aplikacije! Asteroids, Red Baron, Centipede, Battlezone, samo su neki od klasika za čije igranje se čekalo u redu. Tu je, naravno, i glavni 'krivac' Pong koji uz opciju igranja za dvoje unatoč starosti i nevjerojatno jednostavnoj ideji posjeduje jednaku razinu zabave. Zanimljivo, igru E.T The Extra-Terrestrial, jedan od najgorih uradaka svih vremena, dijelom zaslužan i za opći slom tržišta videoigara 1983. godine, nije uvršten u aplikaciju. Razumijemo jer se ne uklapa pod epitet 'greatest', ali bi bio dobar štos s obzirom da je riječ o važnom dijelu povijesti s finim trash potencijalom. Iako će modernom igraču skok s npr. Battlefielda na Atarijeve igre s vektorskom grafikom izgledati pomalo jadno vrijedi imati na pameti da se svaka od njih svojevremeno prodavala pojedinačno za desetke dolara i izazivala euforiju! Atarijeva aplikacija kompatibilna je s intrigantnim iCadeom, arkadnim kabinetom za iPad koji u maksimalnoj mjeri rekonstruira izvornu atmosferu igranja. Još žetoni... 

Final Fight @CAPCOME ARCADE (besplatno)

Capcome je kasnih osamdesetih bio jedan od najznačajnijih developera igara za tada na tržištu igraćih konzola dominantni Nintendo, a iz kreativnih ureda stizali su Ghouls 'n Ghosts, 1942, Ghosts 'n Goblins, Commando, Magic Sword i naravno Street Fighter 2, njihova najprodavanija igra za koju je i potpisnik ovih redova svojevremeno potrošio gomilu kuna za žetone u kvartovskom videoklubu. Sam koncept aplikacije sasvim je zanimljivo riješen - simuliran je salon s arkadnim strojevima, a svaki dan igrač dobiva tri besplatna kupona koja može iskoristiti kako želi. Ipak, nakon što poližete zemlju i uočite da se Blanka ne pobjeđuje pukom srećom, pristup daljnjem igranju mora se platiti.

X-Men (0,99)

Zbog neposrednog kontakta sa zaslonom, najveće prednosti zabave na iPadu dolaze uz 'beat 'em up' igre, a upravo iz tog segmenta potječe ogroman broj kultnih, a danas retro naslova. Jedan od njih je X-Men kroz koji se i sami možemo uključiti u borbu protiv Magnetove zle armije. Igrivo, zabavno, šareno, ali ipak prejednostavno. Kome X-Men ne pruža dovoljno adrenalina i nostalgije, u App Storeu su i druge 'beat 'em up' legende poput Streets of Ragea i Double Dragona.

Dragon's Lair (4,99)

Kad sam uočio da u App Storeu postoji igra Dragon's Lair pretrnuo sam pomislivši da je riječ o očajnoj igri za NES, no srećom bio je to njezin puno inspirativniji istoimeni prethodnik. U vrijeme kad su mnogi još igrali vektorske Asteroide na Atariju 2 600 ili Space Panic na ColecoVisionu pojavio se niz igara na laserskim diskovima koje su su donijele zapanjujuće visoko kvalitetnu animaciju. Jedna od prvih takvih bila je Dragon's Lair, čiju je grafiku stvorio bivši djelatnik Disneyja Don Bluth. Izdanje za iPad vjerno prenosi osjećaj nalik upravljanju animiranim filmom, a sada nema neugodnih zastoja pri učitavanju što su mučila izvorne igrače. Iskreno, igrivost nije spektakularna, ali ljepota animacije fascinira. Na sličnom principu temelje se i još dva atraktivna, ali jeftinija, klasika dostupna u App Storeu - Cobra Command i Road Blaster. 

Galaga 30th Collection (Free)

Space Invadersi, pioniri svemirskih pucačina, slično kao i Pac-Man, cijenu od 4,99 dolara dobivaju zbog snažnog nostalgičnog potencijala i negdašnje etikete 'najpopularniji'. Ipak, doživljaj još bolji od Space Invadersa pruža Galaxian - igra sličnog koncepta, no dinamičnija zbog kamikaza vanzemaljca. Pritom je i dostupna besplatno! Zarazno ubijanje vanzemaljskog ološa i lov bodova.

Prince of Persia (0,99)

Kada se 1989. godine izvorno pojavio na Appleu II, Prince of Persia predstavljao je zanimljivo osvježenje s obzirom na to da je glavni junak napredovanje kroz igru jamčio pronalaskom vještih rješenja za izlazak iz tamnice uz pomoć mača, a ne tada uobičajenog pucanja ili istočnjačkih borilačkih vještina. Reizdanje na iPadu ('vratilo se dite materi') donosi solidno upravljanje, lijep estetski doživljaj, ali jednako složenu igru kroz koju se mora solidno razmišljati ne želi li se završiti na šiljcima zamki. Iako je glavni junak preobučen, uz dodan turban duh izvornosti je solidan.  

ZX Spectrum Elite Collection (2,99)

Već smo istaknuli da je ZX Spectrum i u našim krajevima bio zakon za zabavu, ali i kreiranje računalnih igara. Sjećanje čuva Elite koji je u App Store donio gomilu uradaka poput Manic Minera, Jet Set Willya, Jack the Nippera... Iako su igrivost i izvor uzbuđenja povremeno neshvatljivi, vrijedi imati na pameti da se zbog njih padala Teorija i praksa samoupravnog socijalizma. Same kontrole su karakteristično riješene jer simuliraju iz današnje perspektive vrlo neobične tipke Spectruma. Doduše, nema gume pod prstima...

VH1 Classic Present: Intellivision for iPad (2,99)

'Najbliža stvar pravoj stvari' bilo je geslo kojim je svojevremeno Intellivision postao prva prava prijetnja Atarijevom monopolu. Kako je to izgledalo svjedoči aplikacija s 'kasetama' Astromasha, Chip Shop Golf, Night Stalker, Skiing, Thin Ice i Thunder Castle. Ilustracije radi recimo da je Night Stalker igra konceptom nalik Pac-Manu, samo se radnja vrti oko borbe s robotima. Igre Intellivisiona sjajan su primjer vremena u kojem su atraktivne ilustracije s omota raspirivale maštu, dok se unutar same igre nalazio puno skromniji svijet. 

Flight of the Amazon Queen (1,99)

'Point and click' avantura koja je s obzirom na nastanak 1995. godine najmlađa u ovom izboru. Ipak, mjesto je zaslužila zbog neodoljive retro grafike, stila igranja čiji šarm razumiju samo oni čija srca su osvojila prva dva dijela Monkey Islanda, ali urnebesne pulp literaturom inspirirane priče - pilot iz prašume mora spasiti pleme Amazonki koje zli znanstvenik želi pretvoriti u ratnike dinosaure!  

Za kraj upozorenje na #fail Duke Nukem 3D (0,99)

Đuka, Đuka... Tko ga ne bi volio onako prepunog sebe. Iako nisam krio oduševljenje nakon što sam ponovno čuo 'alien scum' i vidio postere golišavih ljepotica na apokaliptičnim ulicama L.A.-a, obilježavaju ga neshvatljivo loše (ne)kontrole. Dolazak do striptiz bara uspjeli su pretvoriti u noćnu moru, a ne vrhunac uzbuđenja...