JEAN-LUC ROMERO

'Gej koji glasa za desnicu je kao purica koja glasa za Božić'

13.01.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Mnogo je načina na koje se implicitno može započeti predizborna kampanja. Ako se pritom radi o naglom ideološkom preobraćenju, medijski odjek teško će izostati. Tako danas francuski dnevni list Libération na naslovnici donosi priču prema kojoj bi Nicolas Sarkozy mogao u program svoje predizborne kampanje unijeti iznenađujuću stavku o legaliziranju gej brakova

Prema Libérationu, u Sarkozyjevom sjedištu upravo se izrađuje novi program koji će istospolnim brakovima dati pun zakonski status. Stavka višestruko čudi, ne samo zbog tradicionalno konzervativnog usmjerenja vladajuće stranke UMP, već i zbog toga što je Nicolas Sarkozy eksplicitno tijekom svog mandata istupao protiv gej brakova. Najveći ustupak na koji je bio spreman je pristajanje na civilno partnerstvo.

Nije trebalo dugo čekati reakcije. Glasnogovornica vlade Valérie Pécresse na Twitteru je promptno demantirala promjenu stava predsjednika Republike, a opozicija se nije pokazala posebno oduševljenom spram novog 'liberalnog vala' na desnici.

Gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoë, član Socijalističke stranke i deklarirani homoseksualac, otpisao je novu inicijativu kao oportun i dvoličan korak u predizborno vrijeme, iza kojeg ne stoji ni ideološko uvjerenje ni politička volja.

Jean-Luc Romero, nekadašnji član UMP-a, danas socijalist te prvi francuski političar koji je obznanio da je seropozitivan, iznio je možda i najlucidniju reakciju dana: 'Gej koji glasa za desnicu je kao purica koja glasa za Božić.'