agencija preuzela odgovornost

GDPR na HDZ-ov način: Stranka traži od članova da potpišu da će šutjeti i u policiji i na sudu dok im HDZ ne dopusti govoriti?

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 12.02.2019 08:35
  • Objavljeno 12.02.2019 u 08:34
Andrej Plenković, hrvatski premijer

Andrej Plenković, hrvatski premijer

Izvor: Cropix / Autor: Tonci PLazibat

HDZ-ovci o svojoj stranci ubuduće neće smjeti iznositi informacije čak ni na sudu ukoliko za to ne dobiju pismeno odobrenje stranačkih tijela. Tako barem proizlazi iz Izjave o povjerljivosti (GDPR) - kako glasi naziv dokumenta koji je ovih dana iz središnjice HDZ-a odaslan na potpis članovima stranke, piše Jutrnji list

Dokument koji je poslan nije potpisan, a u njemu se od članova traži da potpišu da će se “prema svakoj informaciji primljenoj tijekom obavljanja stranačkih aktivnosti i dužnosti odnositi kao povjerljivoj i takve informacije neće otkrivati neovlaštenim osobama, osim u skladu s ovom izjavom, Statutom HDZ-a ili u skladu s relevantnim zakonskim propisima”, piše Jutarnji list.

Posebno zanimljiv je dio u kojem stoji: “Ako se zbog stranačkih obaveza od mene zatraži suradnja s trećim stranama ili budem zakonski obvezan odlukom suda nadležnog za spor, ili nekog drugog nadležnog sudskog, Vladinog ili regulatornog tijela otkriti neku povjerljivu informaciju, bez odgode ću o tome pisanim putem izvijestiti stranačka tijela te je neću dijeliti bez njihove prethodne pismene dozvole”.

Drugim riječima, to bi značilo da HDZ-ovci ni na sudu ne smiju govoriti bez pismene dozvole stranačkih tijela o bilo čemu vezanom uz HDZ.

I dok je dio članova stranke šokiran, u HDZ-u su odgovornost prebacili na tvrtku Apicura Business Intelligence Zagreb koja im je, kako su rekli, izradila Izjavu o povjerljivosti. No, nije jasno zašto u stranci izjavu nisu provjerili prije nego su je poslali članovima.

U toj tvrtci kažu da je odgovornost za izradu prijedloga izjave isključivo na njima te da HDZ u izradi nije sudjelovao. Već najavljuju da će izjavu izmjeniti.

'Prijedlog Izjave o povjerljivosti sastavljen je u najboljoj vjeri i s najboljom namjerom sa svrhom osiguravanja postupanja vašeg članstva s osobnim podacima ne dovodeći u pitanje obveze koje biste vi ili vaši članovi mogli imati sukladno odredbama važećih zakona i odlukama nadležnih tijela. Potpuno je jasno da se voljom stranaka ne može ograničiti ili onemogućiti rad sudova i drugih organa, kao i to da je potrebna najviša razina zaštite osobnih podataka sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i pravilima standarda informacijske sigurnosti', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Natalija Parlov Una, direktorica tvrtke Apicura Business Intelligence Zagreb.

  • +49
  • +46

Andrej Plenković

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!