FRUŠKA GORA, ADA CIGANLIJA...

Gdje su posmrtni ostaci Andrije Hebranga?

15.04.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Nakon što je beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga, utvrdivši da je on bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga, postavlja se pitanje gdje su Hebrangovi posmrtni ostaci

Prema saznanjima njegova sina Andrije Hebranga mlađeg, mogli bi biti na tri mjesta: na beogradskoj Adi Ciganliji, gdje su nakon Drugog svjetskog rata ubijani i pokapani mnogi politički protivnici komunističkog režima; na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu gdje je, prema nekim izvorima, Hebrang usmrćen injekcijom te na Fruškoj gori gdje je na nepoznatoj lokaciji ubijen i pokopan.

Hebrangov drugi sin Branko od hrvatskih i srbijanskih vlasti zatražio je da se pokrene postupak vraćanja posmrtnih ostataka njegova oca da bi ga se moglo dostojno pokopati. 'Na naše mnogobrojne upite službene vlasti nikada nisu odgovorile da ne znaju gdje su posmrtni ostaci našeg oca. Moguće je da je pokopan na jednom od građanskih groblja u Beogradu, ali pod šifrom, ne pod imenom', objašnjava Branko Hebrang, koji misli da sigurno postoji službena bilješka o tome gdje je pokopan njegov otac. Vjeruje da se do te informacije može doći ako 'bude volje u Hrvatskoj i Srbiji'.

'Problem je u tome što ne postoje ni živi ljudi ni dokumenti koji bi ukazivali na to gdje se nalaze posmrtni ostaci našeg oca', kaže Andrija Hebrang i naglašava da se Vojislav Koštunica, bivši premijer Srbije, nakon Sanaderove molbe bio jako zauzeo za to da se otkrije mjesto na kojem je Hebrang stariji pokopan, ali bez rezultata, piše Jutarnji list.

'Vlada još nije zauzela ni stav o tome treba li ona pokrenuti postupak traženja posmrtnih ostataka i o tome zapravo još nismo stigli raspravljati', izjavio je premijer Ivo Sanader.