IGRE SKRIVAČA S AMERIKANCIMA

Gdje su imena iz afere Daimler?

27.04.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) u ponedjeljak je opovrgla vjerodostojnost izvješća nekih hrvatskih medija, prema kojima je ona potvrdila dostavu spisa o aferi Daimler hrvatskim vlastima s imenima osoba koje su primale mito, ističući da 'ne komentira dokumente koje nije učinila javnima'

Na pitanje o dostavi dokumenata o aferi Daimler u Zagreb, odnosno o fazi u kojoj je zahtjev hrvatskih vlasti za pravnu pomoć, glasnogovornik SEC-a je odgovorio da 'to ne može komentirati'.

'Ja ne mogu o tome raspravljati. To se upravo događa', izjavio je za Hinu u Washingtonu glasnogovornik SEC-a John Nester.

Upitan radi li se o politici agencije, odgovorio je: 'Ne možemo komentirati dokumente koje nismo objavili.'

'To je politika Komisije. Mi možemo raspravljati samo o dokumentima i izjavama koje smo objavili. Ako nešto nije objavljeno, ne smijemo o tome govoriti', rekao je Nester.

Na pitanje je li ijedan dokument iz istrage Daimlera učinjen javnim i, ako nije, hoće li to biti u budućnosti, glasnogovornik SEC-a je odgovorio negativno.

Istaknuo je da to priječi i sudska nagodba američkih vlasti i tvrtke Daimler, potvrđena 1. travnja pred saveznim sudom u Washingtonu, prema kojoj je Daimler pristao platiti 185 milijuna dolara kazne zbog podmićivanja državnih dužnosnika u 22 države, uključujući i Hrvatsku.

'Postoji sudska nagodba s čvrstom suglasnošću protiv objave dokumenata', rekao je Nester.

SEC i američko ministarstvo pravosuđa su od 2004. vodili istragu protiv Daimlera na temelju dojave internog revizora da ta njemačka tvrtka, najveći svjetski proizvođač kamiona i 13. na svijetu proizvođač automobila s luksuznim brendom Mercedes-Benz, vodi razgranatu korupcijsku mrežu u svijetu kojom osigurava dobivanje državnih poslova.

Iz USKOK-a je u ponedjeljak Hini potvrđeno da predistraga o Daimlerovu podmićivanju hrvatskih Vladinih dužnosnika, vezana uz nabavu 210 vatrogasnih vozila 2003, još traje, uz 'vrlo dobru suradnju' s američkim vlastima.

Daimler AG je 1. travnja pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao Vladine dužnosnike u Hrvatskoj, gdje je od 2002. do siječnja 2008. za mito navodno isplatio oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP, vrijedan 85 milijuna eura.

Na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedena imena niti rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica 'hrvatski Vladini dužnosnici'.

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1.673.349 eura.

Ugovor s Daimlerom prije sedam godina potpisali su tadašnji članovi vlade Ivice Račana - ministri gospodarstva, financija i unutarnjih poslova Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac i Šime Lučin. Sva trojica tvrde da nisu primili mito i da im ga nitko nije ni nudio.