DESET GODINA POSLIJE

Gdje su danas organizatori napada na SAD?

09.09.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Otmicu četiri zrakoplova za napade na New York, Washington i Pennsylvaniju, u kojima je ubijeno 3.000 ljudi, izvelo je 19 terorista, no mnogo šira mreža urotnika sudjelovala je u planiranju, financiranju te izvedbi napada, piše agencija Reuters i donosi pregled sudbine urotnika deset godina poslije

OSAMA BIN LADEN

Vođa međunarodne terorističke mreže Al Kaide u vrijeme napada 11. rujna. Rođen u Saudijskoj Arabiji, izbjegao je u Afganistan, a zatim u Pakistan. Bin Laden nije nikada bio optužen za urotu za napad 11. rujna, no američke vlasti optužile su ga za bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. te za planiranje uništenja života i imovine Amerikanca.

Međutim, Bin Laden je naveden u sudskome procesu protiv Zakariasa Musavija kao neoptuženi suurotnik. Sve točke optužnice protiv Bin Ladena odbačene su nakon njegove smrti.

Ubile su ga američke snage u napadu na privatnu kuću u Abotabadu u Pakistanu 1. svibnja 2011. Njegovo je tijelo bačeno u more.

AJMAN AL ZAVAHRI

Al Zavahri, liječnik iz Egipta, utemeljitelj je i vođa egipatske organizacije Islamski džihad sve dok se 1998. godine nije spojila s Al Kaidom. Bio je Bin Ladenov prvi zamjenik u vrijeme napada 11. rujna i danas je novi Al Kaidin vođa.

Al Zavahri je naveden kao neoptuženi suurotnik u predmetu Musavi. Nije nikada bio optužen za 11. rujna, no optužen je za napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. Još je u bijegu i američka savezna policija (FBI) ponudila je 25 milijuna dolara nagrade za obavijest koja bi dovela do njegova uhićenja.

HALID ŠEIK MOHAMED

Vjeruje se da je upravo on osmislio napad 11. rujna i da je bio operativni vođa. Rođen u Pakistanu i odrastao u Kuvajtu, preuzeo je ulogu u drugim napadima, uključujući bombaške napade na World Trade Center 1993. godine.

Američko tužiteljstvo optužilo ga je 2008. kao osobu odgovornu za uvježbavanje, financiranje i potporu otmičarima zrakoplova te za koordiniranje s lokacije u Saudijskoj Arabiji njihovih sastanaka u Sjedinjenim Državama. Njegov je slučaj kasnije prebačen američkom ministarstvu pravosuđa. Glavni državni odvjetnik Eric Holder rekao je u studenome 2010. da će slučaj biti procesuiran na saveznom sudu u New Yorku, no u travnju je odlučio predmet vratiti u nadležnost vojske.

Vojno povjerenstvo razmatra optužnicu i konačno će odlučiti hoće li ga procesuirati te hoće li tražiti smrtnu kaznu.

Uhvaćen u zajedničkoj akciji Pakistanaca i Amerikanaca u gradu Ravalpindi u Pakistanu 1. ožujka 2003, u američkom je zatvoru u Guantanamu na Kubi.

ZAKARIAS MUSAVI

Dosad jedini osumnjičenik za napade osuđen na američkom civilnom sudu. Francuski državljanin marokanskog podrijetla, ušao je u Sjedinjene Države u veljači 2001.

Optužen je za planiranje terorističkih napada i u tu je svrhu uvježbavan u logoru Al Kaide, koja ga je financirala i uvježbala za ubijanje zajedno sa 19 otmičara u mjesecima prije napada.

Musavi je 2005. priznao krivnju po svim točkama optužnice na saveznome sudu u Virginiji. Tužiteljstvo je zatražilo smrtnu kaznu, no porota ga je osudila na kaznu doživotnog zatvora.

Pritvoren je u kolovozu 2001. u Minnesoti jer je prekršio vizni režim, a optužen je u prosincu. Služi kaznu u saveznom zatvoru maksimalne sigurnosti u Florenceu u državi Colorado.

VALID BIN ATAŠ, RAMZI BIN AL ŠIB, ALI ABDUL AZIZ ALI I MUSTAFA AL HAVSAVI

Suoptuženici u predmetu Halida Šeika Mohameda za različite uloge u napadima 11. rujna. Ataš i Al Šib su iz Jemena, Aziz Ali je rođen u Kuvajtu, a Al Havsavi je iz Saudijske Arabije.

Bin Ataš je optužen za prikupljanje podataka o zračnim lukama i sigurnosnim mjerama u zrakoplovnom prometu. Al Šib je pokušao ući u SAD da bi postao jedan od otmičara zrakoplova, no nije uspio ishoditi vizu i umjesto toga financirao je i pomagao urotu iz inozemstva. Aziz Ali je optužen za pomoć u financiranju urote. Al Havsavi je pomagao otmičarima ući na američko tlo i zatim im pomagao u pripremi napada.

Svi su optuženi zajedno sa Šeikom Mohamedom na vojnom sudu i čekaju odluku o tome kako će se njihovi predmeti procesuirati. Budu li osuđeni, svima prijeti smrtna kazna.

Bin Ataša uhitile su pakistanske vlasti u Karačiju 27. travnja 2003. Al Šiba su uhitili Pakistanci 11. rujna 2002. u Karačiju. Al Havsavi je uhićen 1. ožujka 2003. u Ravalpindiju. Aziza Alija uhitile su također pakistanske vlasti 29. travnja 2003. u Karačiju. Svi su u američkom vojnom zatvoru Guantanamo.

MOHAMED AL KAHTANI

Saudijski državljanin, Al Kahtani je u izvješću Istražnog povjerenstva o napadima 11. rujna identificiran kao jedan od najmanje devet 'kandidata za otmičare zrakoplova' koji je kanio sudjelovati u napadima.

Savezno tužiteljstvo tvrdi da je Al Kahtani pokušao ući u SAD da bi bio jedan od otmičara zrakoplova 11. rujna, no imigracijske vlasti spriječile su mu ulazak u zemlju. Vojno tužiteljstvo isprva ga je optužilo zajedno s Halidom Šeikom Mohamedom i četvoricom drugih 2008. za sudjelovanje u napadima 11. rujna. No u svibnju 2008. vojno povjerenstvo odbacilo je optužbe protiv Al Kahtanija, ali one mogu ponovo biti podignute.

Al Kahtanijevi odvjetnici tvrde da su optužbe odbačene jer su informacije dobivene od njega nezakonitim metodama ispitivanja. Al Kahtani je pokrenuo građansku parnicu s drugim zatvorenicima iz Guantanama protiv ilegalnog zatočenja. Uhvatile su ga pakistanske snage na pakistansko-afganistanskoj granici u prosincu 2001. U vojnom je zatvoru Guantanamo na Kubi.

ABDELGHANI MZUDI i MUNIR EL MOTASADEK

Obojica su marokanskog podrijetla i povezana s takozvanom Hamburškom ćelijom koja je sudjelovala u napadima 11. rujna.

Mzudi i Motasadek su optuženi da su osigurali materijalnu potporu Hamburškoj ćeliji. Obojica su optužena na njemačkim sudovima za pomaganje u napadima 11. rujna. Motasadek je optužen u studenome 2006. i osuđen na 15 godina zatvora i prva je osoba u svijetu osuđena po optužbama za napade 11. rujna.

Mzudi je oslobođen nakon što je sudac ocijenio dokaze nedostatnima da ga se poveže s urotom. U žalbenom postupku njegovo je oslobađanje potvrđeno. Naređeno mu je da napusti Njemačku.

Motasadek je uhićen 29. studenoga 2001. U njemačkom je zatvoru. Mzudi je uhićen u Hamburgu 10. listopada 2002. Vratio se u Maroko nakon što je oslobođen.

ANVAR AL AVLAKI

Muslimanski klerik s američkim i jemenskim državljanstvom. Dužnosnici kažu da je ključni vođa Al Kaide za Arapski poluotok s bazom u Jemenu.

Al Avlaki je propovijedao u džamijama u Sjevernoj Virginiji i San Diegu, a slušala su ga trojica otmičara 18 mjeseci prije napada. Američki dužnosnici su ga 2010. imenovali kao osobu koja je počinila ili bi mogla počiniti teroristički napad te su zamrznuli njegovu imovinu. Njegovo je skrovište nepoznato, a vjeruje se da se krije u Jemenu.