ŠTIMAC I SVETINA OPET IZBJEGLI SUD

Gdje su curili milijuni od Kranjčarovog prelaska iz Dinama u Hajduk?

19.03.2015 u 20:36

Bionic
Reading

Direktor zagrebačkog Dinama Tomislav Svetina i današnji nogometni trener Zadra Igor Štimac ponovno se nisu pojavili na ročištu pred splitskim Općinskim sudom, gdje traje proces oko 600 tisuća eura navodnog duga za transfer nogometaša Nike Kranjčara. U ovom slučaju tužiteljica je Moravka Pokrovac, udovica ubijenog nogometnog menadžera Dina Pokrovca, a tuženi su Kranjčar i splitski Hajduk

Svoj izostanak Svetina je opravdao bolešću, a Štimac - ključni svjedok u ovom procesu - nije poslao nikakvo službeno opravdanje. Ovo mu je drugi izostanak, no sutkinja Mirjana Rubić probat će s još jednim pozivom za novo ročište krajem svibnja.

Na klupi za svjedoke pojavio se tek nekadašnji predsjednik splitskog kluba Branko Grčić, no njemu je s obzirom na protok vremena pamćenje bilo dosta slabašno. Ipak, prisjetio se da zbilja postoji ugovor između Hajduka i Pokrovčeve offshore tvrtke Finaco, u kojoj je Svetina tada bio direktor. Navodno, nakon Kranjčarovog prelaska iz Dinama u Hajduk njegov menadžer pristao je odgoditi svoju proviziju i naplatiti se kada igrač bude transferiran u inozemstvo.

U ugovoru pak stoji da Pokrovcu pripada 'sve što je dotad uložio u igrača', a Grgićevo objašnjenje na sudu jest to da ništa nije isplaćeno jer se tražilo da se ulaganja u Kranjčara 'dokumentiraju ispravama', što nikada nije učinjeno. Tako je dokument poslužio samo kao uvjet za prelazak igrača i kako bi se osiguralo da će ovo potraživanje jednog dana biti isplaćeno. Ugovor oko kojega se vodi spor potpisao je tadašnji direktor Hajduka Fredi Fiorentini, nakon što ga je prethodno parafirao sam Grgić.

Kontroverzni nogometni menadžer nedugo nakon odlaska Dinamovog kapetana u redove najljućeg rivala ubijen je u hodniku svoje zgrade, a zločin nikada nije razriješen. Kranjčar potom dolazi iz Hajduka u engleski Portsmouth, a Svetina - dotad navodno veliki navijač splitskog kluba - svoja potraživanja hitno prebacuje s offhore tvrtke na Pokrovčevu udovicu i kćerku. One su najprije potraživale 800 tisuća eura, no potom su podnijele tužbu na nešto manji iznos, točnije na 599 tisuća eura.

Na splitskom sudu definitivno je potvrđeno da su Kranjčarov transfer iz Dinama u Hajduk zajednički platili Igor Štimac i poduzetnik Franjo Pašalić iznosom od milijun i pol eura, koji im je kasnije refundiran. Kako govore službeni izvori, prelazak igrača iz Hajduka u Portsmouth stajao je oko pet milijuna eura, koji su podijeljeni na način da je splitskom klubu pripala fiksna odšteta od 2,3 milijuna eura, dok je ostatak podijeljen između kluba i igrača.

Nakon današnjeg ročišta u Splitu zadovoljan je bio zastupnik Pokrovčevih Robert Jančik, ali i Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani. On tvrdi da tvrtka koju je vodio Svetina nije obavila posredovanje u transferu, ali i da nije dokazala što je uopće uložila u Kranjčara.

Zanimljivo bi trebalo biti na sudu koncem svibnja, kada bi se konačno trebao pojaviti Štimac - tada ključni čovjek u Hajduku koji se predstavljao kao Nikin drugi otac - ali i Svetina. On bi trebao objasniti zašto je provizija na transfer između dva hrvatska kluba trebala biti isplaćena na račun offshore tvrtke. Inače, ubrzo nakon što je Dino Pokrovac ubijen, Tomislav Svetina skrasio se kod Zdravka Mamića, Štimac je otišao s Poljuda, a ostvarilo se proročanstvo Dinamovog gazde o deset uzastopnih titula prvaka Hrvatske.