LJETOPIS HZJZ-A

Gdje se Hrvatskoj najviše vade zubi i traži oralna kontracepcija?

05.12.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Posljednji objavljeni podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju kako se na osječkom području i dalje ne vodi previše računa o liječenju i higijeni zuba, pa je tako u nedavno objavljenom zdravstvenom ljetopisu HZJZ-a za 2016. godinu podatak koji pokazuje kako su na području Osijeka lani izvađena 40.624 zuba, što je najviše u Hrvatskoj nakon Zagreba

Kada se tome doda da je u istom razdoblju u cijelom Zagrebu izvađeno oko 55 tisuća zuba, onda je jasno o kolikom se nesrazmjeru radi s obzirom na razliku u broju stanovnika, piše Glas Slavonije.

Osječanke nakon Zagrepčanki najviše u Hrvatskoj posjećuju privatne ginekološke ordinacije, pa je lani zabilježeno 12.529 takvih posjeta. Istodobno, Osječanke i nakon Zagrepčanki kod ginekologa najčešće idu zbog prepisivanja oralne kontracepcije pa je tako lani u ginekološkim ordinacijama bez ugovora s HZZO-om na osječkom području propisano 1515 recepata za kontracepcijske tablete.

Istodobno, osječke trudnice mogu biti zadovoljne jer podaci pokazuju da je osječkom području prilično nizak broj patoloških stanja u trudnoćama, pa je tako u 2016. ovdje bilo 509 takvih slučajeva, za razliku od, primjerice Splitsko-dalmatinske županije gdje je zabilježeno 4965 patoloških trudnoća ili susjedne Vukovarsko-srijemske županije gdje ih je bilo 862.

Istodobno, stopa mortaliteta dojenčadi 2016. bila je 4,6 beba na 1000 rođenih, a recimo kako je EU prosjek 3,6.

Prema broju invalida Osječko-baranjska županija na trećem je mjestu i broji njih 32 tisuće, što je čak 10,5 posto stanovnika, a od tog broja branitelja je 6268.