MILIJUNI ISKORIŠTENI ZA PLAĆE

Gdje je nestao novac za Haiti?

10.01.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Petsto tisuća ljudi i dalje je na ulicama, a milijuni koje su strane zemlje poslale ostali su neiskorišteni, ili potrošeni na gorivo, unajmljene automobile i plaće, piše Miami Herald

Sam Worthington, šef krovne humanitarne organizacije InterAction, otkriva da je Međunarodni Crveni križ sam prikupio više od milijardu dolara. Američki su građani donirali ukupno 1,36 milijardi, od čega je 725 milijuna dolara potrošeno na primarne potrebe unesrećenog naroda, poput šatora za one koji su ostali bez domova, dok je ostatak novca namijenjen dugoročnim ulaganjima. Neke zemlje koje su najavile financijsku pomoć svoja su obećanja ispunile samo djelomično, poput Venezuele, koja je, prema UN-ovu izvješću, od najavljenih 1,3 milijardi dolara do prosinca prošle godine poslala samo 24 milijuna.

Dosta novca odlazi i na plaće i ostale troškove stranih organizacija koje djeluju na Haitiju. Financijski direktor haićanskog odjela organizacije Save the Children zarađuje gotovo 200 tisuća dolara na godinu. Oxfam samo na menadžment troši 14,4 milijuna dolara, a svaki se mjesec troši još i 150 tisuća dolara za prijevoz vode te 30 tisuća dolara za unajmljivanje skladišta.

Predsjednica i CEO organizacije Save the Children Carolyn Miles visoke troškove opravdava tvrdeći da u Haitiju nema dovoljno stručnjaka s odgovarajućom obukom. Miles također naglašava da ta organizacija samo na Haitiju zapošljava 1200 ljudi, od čega su većina Haićani.

Humanitarne organizacije tvrde da je popravljeno više od 21 tisuću kuća, a izgrađeno je i 100 tisuća privremenih skloništa. Uklonjena je polovica ruševina, izgrađeno je oko 430 kilometara ceste, a popravljeno je i 650 škola. Američki je Crveni križ sagradio oko 5000 tisuća privremenih domova i popravio otprilike jednak broj srušenih.