ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Gdje je najbolje biti bogat?

26.02.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Novija istraživanja poreznih stopa u razvijenom svijetu pokazuju da je 'najbolje biti bogat' u Saudijskoj Arabiji dok je prosječnom Grku, kad je riječ o porezima, pametnije da se razvede, piše BBC, a prenosi srpski portal B92

Porezne stope dramatično se razlikuju od zemlje do zemlje. BBC prenosi podatke tvrtke PWC, koja se bavi računovodstvom, a istraživala je koliko primanja ostane bogatima u različitim državama (uglavnom razvijenog) svijeta.

Prema tim kriterijima, najniže poreze plaćaju - u grupi od 20 zemalja - bogati u Meksiku, u kojem 'u kući' ostaje 70,60 posto zarade, Brazilu (73,32 posto), Rusiji (87 posto) i Saudijskoj Arabiji (čak 96,86 posto).

Od zemlje do zemlje se međutim razlikuju razine na kojima se uvodi najviša porezna stopa, pa je prag za najvišu poreznu stopu u Britaniji - 45 posto - zarada viša od 250.000 dolara dok je u Italiji maksimalna stopa 43 posto i odnosi se na primanja viša od 125.000 dolara.

Kako navodi BBC, iako nije obuhvaćena istraživanjem, Danska je država sa zanimljivim obračunom poreza: 60 posto plaćaju svi koji zarađuju više od 60.000 dolara godišnje. Prosječan porez u Belgiji iznosi 43 posto, a u Čileu svega sedam posto.

Kad je riječ o zaradama i porezima za 'obične smrtnike', po istraživanju OECD-a rekordno visoke poreze ima Belgija, u kojoj samci daju 43 posto zarade na poreze i socijalna davanja, slijedi Njemačka s 39,9 posto, a na dnu liste su Meksiko s porezom od 9,5 posto i Čile sa sedam posto.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje