PRAVILA OD 1. SRPNJA

Gdje će u EU hrvatski radnici biti dobrodošli

15.05.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Kada za 47 dana Hrvatska uđe u EU, otvara nam se veliko tržište rada na kojem je jučer bilo oglašeno točno 1.360.763 natječaja za posao. Hrvati koji to žele već sada mogu početi gledati koja se radna mjesta nude i vrlo brzo se prijaviti. Nemaju što izgubiti, jer čak i zemlje koje uvedu restrikcije za zapošljavanje mogu popuniti otvorena radna mjesta u skladu s kvotama i radnim dozvolama za strance, piše Jutarnji list

Interes Hrvata

'Pitanje je koliki je doista interes Hrvata da odu u inozemstvo. Mi smo nedavno organizirali susret s nekoliko njemačkih poslodavca u IT-u. Na susret je došlo 300-tinjak zainteresiranih, tridesetak ih je na kraju pokazalo ozbiljan interes, a u konačnici ih je manje od deset napisalo i poslalo životopis', ističe Balen.

Švedska neće uvesti nikakve restrikcije hrvatskim građanima nakon 1. srpnja - potvrdili su Jutarnjem u švedskom veleposlanstvu u Hrvatskoj. Danska je već poručila da Hrvatima neće braniti zapošljavanje.

I u Vladi neslužbeno procjenjuju da Hrvatima tržište rada neće zatvoriti Švedska, Danska i Finska. Procjenjuje se da će Hrvati imati slobodan pristup tržištu rada i Litve, Latvije, Slovačke, Rumunjske i Portugala

S druge strane, gotovo je sigurno da će restrikcije i prijelazna razdoblja uvesti Njemačka, Austrija, Francuska, Italija i Velika Britanija. Upravo su to države u kojima su se Hrvati dosad najviše zapošljavali.

'Bez obzira na moguća ograničenja, Hrvati će se zapošljavati u skladu s kvotama, radnim dozvolama i bilateralnim sporazumima. Ne treba se bojati nekih velikih ulazaka ili odlazaka iz zemlje jer je u Europi svega 2,5 posto stanovništva u migraciji', pojašnjava za Jutarnji Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Zemlje članice koje se odluče za restrikcije mogu to učiniti prvo na dvije godine, a zatim produljiti taj rok na još tri te još dvije godine. Njemačka će uvesti restrikcije Hrvatskoj, ali već ima čak 43.000 otvorenih radnih mjesta u IT sektoru i ti su poslovi otvoreni i za Hrvate.

Dvije njemačke savezne pokrajine, Baden Wurttemberg i Hamburg, pokrenule su inicijativu da se hrvatskim radnicima omogući zapošljavanje bez strogih ograničenja jer im nedostaje puno radne snage. One će čak i povećati kvote za zapošljavanje hrvatskih radnika, što bi bilo prijelazno rešenje do pune liberalizacije tržišta.

Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra, kaže da je upravo konkurentan IT sektor pokazao da Hrvati koji to žele mogu naći posao u Europi.