SUĐENJE NOVINARU U VIROVITICI

Gazdek saslušan, Đakić opravdao izostanak

14.09.2011 u 21:57

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Virovitici danas je, pred sutkinjom Jasnom Delić Janković, saslušan virovitički novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek. Saborski zastupnik Josip Đakić i Anto Krišto, bivši predsjednik nekadašnje Općine Virovitice i predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba, odvojeno su ga tužili zbog uvrede ugleda i časti

Početkom lipnja ove godine Gazdek je na svom portalu objavio podatak o podnesenoj kaznenoj prijavi za navodne financijske malverzacije oko prikupljanja novca za kupnju oružja u Virovitici 1991. Osim što obojica tvrde da podaci u kaznenoj prijavi nisu istiniti, pogodila ih je i činjenica da ih prije objave teksta novinar nije upitao za izjavu. Josip Đakić, kako je sutkinji objasnila njegova odvjetnica Ljiljana Kontarić Serp, na raspravu nije mogao doći zbog službenih obaveza te se od dvojice privatnih tužitelja sutkinji obratio samo Krišto.

'Nisam namjeravao nikoga uvrijediti niti sam koga oklevetao. Tekst koji sam objavio pisan je u formi vijesti koja ne trpi ikakve komentare sa strane. Naveo sam gole činjenice da je prijava podnesena i što se u njoj navodi. Smatrao sam da za takav podatak postoji opravdan interes javnosti i moj je zadatak, kao novinara, bio o tome ih obavijestiti. Ništa nisam komentirao, ništa dodavao, samo sam konstatirao događaj', rekao je Gazdek te prokomentirao kako je pravilo struke najprije objaviti vijest, a kasnije pratiti daljnji tijek zbivanja. Smatra da nije njegova dužnost ispitivati detalje niti istinitost podataka iz prijave. I sutkinja Delić navela je da ima podatak kako je takva prijava stvarno i podnesena Državnom odvjetništvu u Virovitici.

Optužba ne niječe njezino postojanje, ali predbacuje novinaru da je objavom navedenog teksta nanio bol privatnim tužiteljima koji imaju i svoju obitelj, a i da je novinar takvim tekstom želio diskreditirati tužitelje. Zbog toga je, tvrdi odvjetnica, ipak trebao dati priliku i 'drugoj strani' kako bi se ta šteta izbjegla. Upitan je li svjestan da im je time nanio bol, Gazdek je odgovorio kako žali zbog toga, ali da je u takvim prilikama istinito izvješćivanje važnije i ima prioritet u novinarskom radu. Dodao je i kako ne smatra da je objavljenim tekstom povrijedio nečiju čast i ugled. Nakon Đakićeva telefonskog poziva, tvrdi, objavio je i njegovu reakciju.

Anto Krišto ne bi podnio tužbu protiv novinara da je dobio priliku o toj temi bilo što reći prije njezina objavljivanja. Nakon objave teksta kćerka ga je upitala što će reći na fakultetu – u kakvoj je vezi s 'Krištom'. O njegovu se imenu, rekao je, pisalo i raspravljalo na portalima u Kanadi i Americi. Pobojao se i za sigurnost djeteta ako bi ga netko napao u afektu, a objavom demantija sada i ne bi puno dobio.

Gazdek je anonimnu dojavu dobio u poštanski sandučić, u plavoj kuverti, bez navedene adrese. 'Provjerio sam svoje izvore i doznao kako je prijava stvarno i podnesena, a prije objave sam čekao sigurno nekih pet dana', rekao je. Upitan za način potvrde Državnog odvjetništva o zaprimanju takvog predmeta Gazdek nije želio govoriti detalje, želeći, u skladu sa zakonom o medijima, sačuvati svoj izvor podataka.

Na saslušanju u sudnici nazočni su bili i brojni novinari, a među njima i tajnik Hrvatskog novinarskog društva Vladimir Lulić. Okupljenim je novinarima ispred zgrade Suda rekao da je za objavljenu vijest postojao opravdani interes javnosti. 'I sutkinja i odvjetnica tužitelja potvrdila je da je grupa građana podnijela anonimnu prijavu Državnom odvjetništvu u Virovitici. Prema tome, vijest je istinita i sve što je kolega Gazdek rekao je očito točno. Prije objave je nekoliko je dana provjeravao je li ona stvarno podnesena. Po Hrvatskom novinarskom društvu ovo je politički pritisak, pritisak na slobodu izvještavanja, informiranja i na pravo javnosti da zna sve relevantne činjenice'. Komentirajući navode tužitelja da ih je Gazdek trebao nazvati prije objave, Lulić smatra da bi tako bilo bolje, ali da to u ovom slučaju i nije presudno. Relevantnim smatra da su povrijeđene strane, prema Zakonu o medijima, mogle tražiti ispravak što nisu napravili. Ipak, dodao je: 'Kao što smo vidjeli danas, razloga za demanti ili ispravak, zapravo i nije bilo.'

Dušan Dević
, Gazdekov odvjetnik iz Daruvara smatra da su privatni tužitelji pogrešno shvatili problem. 'Tužili su novinara da je on ustvrdio kako su oni ratni profiteri, da su uzeli novac, međutim to nije točno. Gazdek je jednostavno objavio jednu vijest da je podnesena anonimna prijava protiv tih ljudi. On je tu vijest prenio u skladu sa Zakonom o medijima kao jednu informaciju i nije tu što imao pitati', rekao je Dević okupljenim novinarima. Dalje očekuje službeni podatak Državnog odvjetništva da je takva anonimna kaznena prijava podnesena kako bi mogao dokazivati da je objavljeni tekst bio istinit.

'Svaki od tužitelja od Gazdeka traži po sto tisuća kuna odštete. Kad se to zbroji, radi se o njegovoj šestogodišnjoj plaći, pa vi sad sami procijenite o čemu je riječ', zaključio je Dević.

Rasprava o ovom slučaju bit će nastavljena, dogovoreno je na Sudu, 19. listopada u osam sati.